Yükseköğretim kurumlarında 2024-2025 akademik yılı için uzaktan ve ikinci öğretim ücretleri ile katkı payları belirlendi. Cumhurbaşkanı Kararı ile "2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar" Resmi Gazete'de yayımlandı.
KATKI PAYI YÜZDE 40 ARTTI
Karara göre, devlet üniversitelerinde eğitimlerine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, program sürelerini aşmayanlar için öğrenci katkı payı alınmayacak. Bu katkı payları devlet tarafından karşılanacak ve 2024-2025 eğitim-öğretim yılında devlet tarafından karşılanacak öğrenci katkı payı tutarları yüzde 40 artırımlı olarak ödenecek.
Uzaktan ve ikinci öğretim öğrencilerinin öğrenim ücreti tutarları da açıklandı, ancak bu öğrencilerden alınacak ücretler detaylandırılmadı. Yükseköğretim kurumlarının cari hizmet maliyetlerine birinci öğretim ile açık öğretimde devlet ve öğrenci tarafından yapılacak katkı payı tutarları belirlendi.
Cumhurbaşkanı Kararı ile yayımlanan düzenlemelere göre, yükseköğretim kurumlarında 2024-2025 akademik yılı için öğrenci katkı payları ve öğrenim ücretleri belirlendi. Bu düzenleme, yurt dışından kabul edilecek öğrencilerden alınacak öğrenim ücretlerini de kapsıyor.
Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrenciler
- Öğrenim Ücreti: Yurt dışından kabul edilen öğrencilerden alınacak öğrenim ücreti, ilgili karar ekindeki cetvellerde belirlenen öğrenci cari hizmet maliyetinin en az iki katı olarak yükseköğretim kurumlarınca belirlenecek.
- İndirimler: Türkiye'de ikamet izni olan yabancı öğrencilerin aynı aileye mensup birden fazla üyesi devlet yükseköğretim kurumlarında eğitim gördüğünde, bu öğrenciler için belirlenen öğrenim ücretlerinde %25 oranında indirim yapılacak.
- Mütekabiliyet Esası: Mütekabiliyet esası çerçevesinde belirlenen yurt dışı öğrencilerinden öğrenim ücreti alınmayacak.
Yabancı Dille Öğretim Yapan Programlar
- Öğrenim Ücreti: Yabancı dille öğretim yapan programlarda öğrenim ücreti ve katkı payı 1.5 katı olarak alınacak.
İkinci Öğretim Programları
- Gelir Dağılımı: İkinci öğretimde alınacak öğretim ücretlerinin %10’u, öğrencilerin sosyal hizmetlerinde kullanılacak. Kalan kısmı üniversite bütçesine dahil edilecek.
- Öğrenci Aktarımı: Öğrenci sayısı 10 ve altında kalan ikinci öğretim programlarındaki öğrenciler, birinci öğretim programlarına aktarılacak ve bu öğrenciler birinci öğretim katkı payı esaslarına tabi olacak.
Lisansüstü Öğrenim
- Haklar ve Hizmetler: Lisansüstü öğrenim gören öğrenciler, ön lisans ve lisans öğrencilerinin yararlandığı haklardan ve sunulan hizmetlerden aynı şekilde yararlanacak.
- Uzaktan Öğretim: Uzaktan öğretim kapsamında lisansüstü öğrenim gören öğrencilerden alınacak öğrenim ücreti, tezsiz yüksek lisans programlarının öğrenim ücretine tabi olacak.
- Ücretler: Yeni kayıt ve kayıt yenileme sırasında açık öğretim ve uzaktan öğretim materyal ücreti hariç, öğrenim ücreti ve katkı payı dışında ücret alınamayacak
Depremlerden Etkilenen İller ve Gazzeli Öğrenciler
- Muafiyet: Ailesi veya kendisi 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen ve olağanüstü hal ilan edilen illerde ikamet eden öğrenciler, ödemeleri gereken ikinci öğretim ücretinden muaf tutulacak.
- Gazze'den Öğrenciler: Filistin'in Gazze şehrinde ikamet eden ve herhangi bir devlet üniversitesinde örgün öğretim programlarına devam eden öğrencilerin öğrenim ücretleri devlet tarafından karşılanacak.
Bu karar, 30 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.