Türkiye'nin önde gelen ekonomi profesörü uyarıyor: İflaslar kapıda!

2024 yılında Türkiye'deki şirketlerin önemli bir bölümü iflas haberleriyle gündeme geliyor. Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin de Türkiye'de son dönemde şirketlerin konkordato ve iflas taleplerinde yaşanan yükselişe dikkat çekti.

Türkiye'nin önde gelen ekonomi profesöründen iflas eden şirketlerle ilgili dikkat çeken bir analiz geldi. Prof. Dr. Emre Alkin, 2024 yılında pek çok şirketin iflasın eşiğine gelmesini değerlendirdi.

Prof. Dr. Emre Alkin, şirketlerin konkordato ve iflas taleplerinde yaşanan yükselişe dikkat çektiği yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Uluslararası bir kuruluşun raporuna göre 2024 yılında Türkiye'deki şirketlerin önemli bir bölümü iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Bunun sebeplerini sıralamaya gerek yok aslında.

"UYGULANAN PROGRAM ÖZEL SEKTÖRE İYİ GELMİYOR"

Uygulanan program özel sektöre iyi gelmiyor, hatta 2025 ve 2026 için de kimsenin olumlu bir beklenti içinde olmadığını görüyoruz. Küresel finans kurumlarından da benzer şekilde “eğer Türkiye iki yıl daha çok düşük büyüme yaşamazsa enflasyon sorununu çözemez” şeklinde açıklamalar yapılıyor. Demek ki önümüzde bazı güçlükler var. Firmaların finansman ve ödeme güçlüğü, kârsızlık, istihdam düşüşü, işsiz kalanların ödeme güçlüğüne girmesi gibi.

KREDİ KARTINDAN OKUL TAKSİDİNE KADAR ETKİLEYECEK

Tüm bunlar kredi kartlarından okul ödemelerine kadar hepimizi etkileyecek gelişmeler olacak. Daha önceki ekonomi yönetimleri aldıkları kararların yan etkileri olarak bunları yaratıyordu. Şimdiki ekonomi yönetimi ise bilerek bu sonuçları yaratıyor. Enflasyonun bu şekilde düşeceğine kanaat getirmiş durumdalar. Yani büyümeyi sıfır seviyesine düşürüp ekonomik faaliyetleri durma noktasına getirip fiyat artışlarının önünü kesmek amaçlanmış durumda.

"BU GİDİŞLE FİRMALAR BATACAK"

Ancak Merkez Bankası kamu harcamaları ve faizle büyüyen aşırı likidite sebebiyle sıkılaşmayı tam anlamıyla yapamıyor. Bu gidişle firmalar batacak ama enflasyon arzu edilen seviyeye düşmeyecek gibi gözüküyor. Siyasetin üst üste düşük büyüme oranlarına tahammül göstermesi zor. Zaten çözüm de bu değil.

Merkez Bankasının bu şartlar altında politika faizinin Eylül ayında düşürmesini düşük ihtimal olarak görüyorum. Ekim yada Kasım ayında kesin faiz indirimi gelecektir. Hele ki bu konjonktürde, küresel piyasalar devrilirken Merkez Bankalarının baskıya dayanabileceğini sanmıyorum. Maalesef Türkiye küresel türbülansa oldukça hazırlıksız yakalandı."

Ekonomi Haberleri