Türkiye'nin nur topu gibi yeni krizi: Temizlik personeli!

Türkiye'nin iş gücü piyasasında temizlik personeli açığı büyürken, teknik personel maaşları rekor seviyelere ulaştı. İŞKUR verilerine göre, temizlik sektöründe ciddi bir eleman açığı var.

Türkiye'de temizlik personeli bulmak giderek zorlaşıyor. İŞKUR'a göre, haziran ayında iş gücüne 109 bin kişi katıldı, ancak temizlik sektöründe eleman sıkıntısı sürüyor. Allservice'in Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akyüz, teknik personel maaşlarının kamu çalışanlarını geçtiğini belirtti. Temizlik personeli için önerilen maaşlar 22-27 bin TL arasında.

TEMİZLİK PERSONELİ BULMAK ZORLAŞTI

Türkiye genelinde temizlik personeli pozisyonlarına ilgi azalıyor. Şirketler, asgari ücretin üzerinde maaş teklif etse de, ekonomik koşullar ve alternatif iş olanakları bu pozisyonları cazip kılmıyor. Şu an temizlik personeli için önerilen maaşlar 22 bin TL ile 27 bin TL arasında değişiyor. Ancak, bu maaşlar, asgari ücretin biraz üzerinde olduğu için işe olan ilgiyi artırmakta yetersiz kalıyor. Ekonomik belirsizlikler ve yüksek enflasyon da çalışanların maaş beklentilerini etkileyerek, temizlik personeli açığının artmasına neden oluyor.

TEKNİK PERSONEL MAAŞLARI 65 BİN TL’YE ÇIKTI

Teknik personel maaşları ise dikkat çekici şekilde yükseldi. Tesisatçı, elektrik teknisyeni ve mekanikçi gibi alanlarda maaşlar 55 bin TL ile 65 bin TL arasında değişiyor. Bu maaşlar, kamu sektöründeki birçok memurun maaşını aşıyor. Yüksek maaşlar, teknik pozisyonlara olan ilgiyi artırsa da, sektör bu alanda hala eleman bulmakta zorlanıyor.

MAAŞ POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Tesis yönetim hizmetleri şirketleri, eleman açığını kapatmak için maaş politikalarını gözden geçiriyor. Ebru Akyüz, maaşların asgari ücretin üzerine çıkarılmasının bu pozisyonları cazip hale getirebileceğini vurguladı. Ayrıca, şirketlerin günlük yevmiye işlerinin daha yüksek gelir sağladığını dikkate alarak rekabetçi maaş teklifleri sunması gerektiğini belirtti. Temizlik personeli bulmak için alternatif iş olanaklarının ve yan hakların da göz önünde bulundurulması gerektiğini ekledi.

Ekonomi Haberleri