Akkuyu Nükleer Santrali ile Enerji Bakanlığı'na bağlı Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) elektrik iletim hatları başta olmak üzere çok sayıda kamu ve özel şirkete iş yapan Oskar Holding, işleri yürütemez hale gelince konkordato (iflas anlaşması) ilan etmek zorunda kaldı.
Holdingin 4 şirketi ile holdingin sahibi Osman Karagöz, 641 farklı şirket ve kişiye 2 milyar lirayı aşkın borcu bulunuyor. Holding, konkordato gerekçesini kamudan alacaklarını tahsil edememesi, ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve banka kredilerinin son dönemde kısılmasına bağladı.
Oskar Holding'in konkordato ilan etmesinin nedenleri:
Kamudan alacaklarını tahsil edememesi
Ekonomik kriz
Yüksek enflasyon
Banka kredilerinin son dönemde kısılması
Oskar Holding'in konkordato sürecinin aşamaları:
Holding sahibi Osman Karagöz, kendisi ve 4 şirketi için 31 Ekim 2023'te konkordato talebiyle Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurdu.
Mahkeme, 13 Aralık 2023'te 4 şirket ve Osman Karagöz için 3 aylık geçici konkordato ilan etti.
Karar kapsamında kamu kurumları dahil hiçbir alacaklı 4 şirket ve Karagöz hakkında 3 ay boyunca alacak takibi yapamayacak. Daha önce başlamış olan alacak takipleri durdurulacak, ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararları uygulanamayacak.
Oskar Holding'in konkordato dilekçesinde yer alan ifadeler:
"Şirketimiz, ülkemizde yaşanan ağır enflasyonist ortam, hak ediş tahsilatlarında yaşanan gecikmeler, nihayetinde girdi maliyetleri, banka kredi temininde yaşanan zorluklar ile aynı zamanda özellikle kısa vadeli banka kredi borçları ile ticari alacaklarının tahsilatındaki gecikmeler nedeniyle ödeme güçlüğü içerisine düşmüştür."
Oskar Holding'in konkordato ilan etmesi, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu sıkıntıları gözler önüne seren bir gelişme olarak değerlendiriliyor.