Türkiye'nin 6 ton altını olduğu ortaya çıktı!

Türkiye için çok önemli bir gelişme yaşandı! Türkiye'nin orada 6 ton altını olduğu ortaya çıktı.

İstanbul Altın Rafinerisi CEO’su Ayşen Esen, Türkiye'nin büyük bir altın rezervine sahip olduğunu belirterek önemli bir açıklamada bulundu. Esen, Türkiye'de yaklaşık 6 bin ton altın bulunduğunu ifade etti.

Üçüncü dünya savaşına yönelik endişelerin artmasıyla birlikte, kriz dönemlerinde güvenli liman olarak kabul edilen altına olan talebin de yükseldiğini vurguladı. Türkiye'nin yaşadığı enflasyon ve sığınmacı sorunlarıyla birlikte, jeopolitik risklerin artış gösterdiğini dile getirdi.

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk üç ayında en fazla altın talep eden merkez bankası oldu. İstanbul Altın Rafinerisi CEO’su Ayşen Esen, önümüzdeki dönemde FED’in faiz indirimlerinin likidite talebini artıracağını ve bu durumun altın fiyatlarını yukarı çekeceğini öngörüyor.

Ayşen Esen ile İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) listesine ilişkin açıklamalarının hemen ardından görüştük. Bu yılın listesinde, ilk 10'da iki kardeş rafineri şirketi yer aldı. İstanbul Altın Rafinerisi (İAR), dev sanayi şirketlerini geride bırakarak listede dördüncü sıraya yükseldi. Aynı şekilde, bu yıl 44’üncü sıradan dokuzuncu sıraya terfi eden kardeş şirket Gramaltın Kıymetli Madenler Rafineri de dikkat çekici bir başarı sergiledi.

Esen, FED’in iki yıl boyunca faizlerde bir azalma öngördüğünü belirterek, bu durumun altına olan talebi artıracağını ifade etti. Altın, güvenli bir liman ve sağlam bir yatırım aracı olmaya devam edecek, ancak fiyatların ne kadar artacağını tahmin etmek zor.

Geçen yıl İstanbul Altın Rafinerisi ve Gramaltın şirketlerimiz toplam 2,5 milyar dolara yakın bir ihracat gerçekleştirdi. İSO tarafından açıklanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde geçen yıl verilerine göre İstanbul Altın Rafinerisi 143 milyar TL üretimden satışla dördüncü sıradaki yerini korudu. Gramaltın grup şirketimiz ise yaklaşık 90 milyar TL ile 44’üncü basamaktan dokuzuncu sıraya yükseldi. 2022’de de dördüncü sırada yer alan İAR, geçen yıl yerini korumayı başarırken, Gramaltın şirketimiz ise ciddi bir başarı elde etti.

Yaklaşık 400 milyar dolar değerinde tahmini 5-6 bin ton altın yastık altında yer alıyor. Bu rakam atıl olarak bir yerlerde yatıyor. Biz İAR olarak bu konuya baş koyduk diyebilirim. Yaptığımız çalışmaların katkısıyla 150 ton civarında altın yastık altından çıktı. Devletin destekleyici çalışmalarının da bu altınların yastık altından çıkmasında faydası oldu.

Fakat hala yıllık 50-100 ton civarında atın yastık altına gitmeye devam ediyor. Türkiye’deki tüm madenlerden yıllık 30 ton altın çıkıyor. Büyük emek ve kaynakla çıkıyor altın madenden, yastık altından da çıkabilecek böyle bir miktar söz konusu. KADSİS Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi ve altın bankacılığı gibi çalışmalar daha iyi tanıtıldığında ve halkın güveni kazanıldığında, devletinde desteği ile atılacak doğru adımlarla yılda ekonomiye kazandırılan altın miktarı kademeli olarak 100 tona kadar çıkarılabilir. Bu ekonomimiz için çok faydalı adım olur.

Ekonomi Haberleri