Geçen yıl Kasım ayında Suriye sınırında düşürülen savaş uçağı nedeniyle diplomatik sorunlar yaşanan Rusya ile ticaret hacmi düştü.
Sınır ihlali nedeniyle düşürülen savaş uçağı krizi sonrası diplomatik sorunlar yaşanan Rusya ile ticari ilişkiler geriliyor. Rusya Almanya'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı. Türkiye ise Rusya'nın en büyük beşinci ticaret ortağı. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2010 yılında 26,2 milyar dolar düzeyinden 2014 sonunda yüzde 17,3 artışla 31,3 milyar dolara yükselmişti. 2015 yılının ilk on ayında ise iki ülke arasındaki ticaret hacmi 20,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, uçak krizi ile bozulan Rusya - Türkiye ilişkilerini Rusya devlet televizyonu Rossiya 24'te değerlendirdi. Karlov, ticari ilişkilere de değinerek, “Ticari hacim sert bir şekilde düşüş yaşayacak” dedi. Karlov, Türkiye-Rusya ticaret hacminin 2014 yılında yaklaşık 31 milyar dolar olduğunu 2015 yılında bunun yaklaşık olarak yüzde 25 düşerek 23 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Karlov, "Geçtiğimiz yıl ticaret hacmi geriledi ve Ocak ayında da düşmeye devam etti. Ancak düşüşün bu kadarla sınırlı kalacağını düşünmüyorum. Ticaretimiz gelecekte de azalmaya devam edecek" diye konuştu.
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı yardımcısı Alexei Likhachev ise Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin 2016 yılında 800 milyon dolar daha azalmasını beklediklerini açıkladı.
Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'nin yaptığı 'Türkiye-Rusya ekonomik ilişkileri' değerlendirmesinde "24 Kasım 2015 günü hava sahamızı ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi sonrası dönemde Rus tarafının başlattığı baskılar neticesinde birçok işadamımız ve iş yerimiz mağdur olmuş, planlanan çeşitli toplantılar, etkinlikler iptal edilmiştir." ifadelerine yer verildi.