Türkiye’de ekonomi politikalarındaki kararlılık ve Merkez Bankası'nın attığı stratejik adımlar, Türk Lirası mevduat hesaplarında rekor seviyelere ulaşılmasına yol açtı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, TL'nin mevduatlardaki payı Mayıs 2018'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarak, 9 trilyon lirayı aştı.
MEVDUATIN YENİ ZİRVESİ
Merkez Bankası'nın son düzenlemeleri ile Türk Lirası mevduat hesaplarının cazibesi daha da arttı. Bankalar için belirlenen TL mevduat hedefleri yükseltildi. Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60’ı aşan bankalar, bu oranı koruma şartıyla yeni bir artış hedefi ile karşı karşıya kalmayacak.
KKM’DEN TL’YE GEÇİŞ HIZLANIYOR
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının Türk Lirası'na dönüşünü teşvik etmek amacıyla yapılan yeni düzenlemeler de dikkat çekiyor. Bu düzenlemeler, tüzel kişi KKM hesaplarının TL’ye dönüşünü hızlandıracak. BDDK verilerine göre, TL mevduat oranı yüzde 52.38’e yükselirken, döviz mevduatlarının payı yüzde 38.37'ye geriledi.
5 AYDA 2.7 TRİLYON TL ARTIŞ
29 Mart 2024 ile 23 Ağustos 2024 arasında TL mevduat, 2 trilyon 751 milyar liralık bir artış kaydederek, 9 trilyon 169 milyar liraya ulaştı. Özellikle 6-12 ay vadeli mevduatlarda büyük bir sıçrama yaşandı; bu vadelerdeki artış yüzde 263.5 oranında gerçekleşti.
YENİ ADIMLAR KAPIDA
Merkez Bankası, TL mevduatlarını desteklemeye yönelik ek adımlar atabileceğini ve gerektiğinde yeni tedbirler alabileceğini açıkladı. KKM hesaplarındaki çözülme devam ederken, TL’ye olan ilginin daha da artması bekleniyor.