Türk Bankalarından Rusya İçin Nakit Hamlesi! Dev Adım Geldi

Türk bankaları, ABD'nin yaptırım tehdidi nedeniyle Rusya'dan ödeme kabulünü genişletmeyi planlıyor. Tüketim malları, elektronik ve mühendislik ürünleri için ödemeler yeniden başlatılabilir...

Harici'nin haberine göre İzvestiya gazetesi, ABD’nin Aralık ayından beri süren ‘ikincil yaptırım’ tehdidi nedeniyle Türk bankalarının Rusya’dan ödeme kabulünde kısıtlamalar getirdiğini bildirdi. Ancak, Türk bankaları tüketim malları, elektronik ve mühendislik ürünlerinde ödeme kabulünü genişletme taahhüdü verdi.

ÖDEME KABULÜ GENİŞLETME TAAHHÜDÜ

E-ticaret danışmanlık şirketi Impaya Rus’un ticari müdürü Aleksey Razumovskiy, Türk bankalarının yakın gelecekte ödeme kabulünü genişletebileceğini belirtti. Razumovskiy, bankalarla bu ay içinde anlaşmaya varıldığını, ancak işlemlerin henüz yeniden başlatılmadığını söyledi.

TİCARET HACMİ GENİŞLEYECEK

First Group CEO’su Aleksey Poroşin, Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin Haziran ayında kayda değer ölçüde genişleyeceğini ifade etti. Poroşin, Türk bankalarının tüketim malları ve elektronik ürünler için ödeme kabul etmeye başlayacağını belirtti. Türkiye’deki bankalar, ABD’nin ikincil yaptırımlarına maruz kalma korkusu nedeniyle yaptırım uygulanabilecek mallar için ödemeleri onaylamayı durdurmuştu.

'YEŞİL' LİSTEDEKİ İŞLEMLER BAŞLADI

İzvestiya’nın kaynağına göre, Aralık 2023’te Türkiye, Rusya’dan neredeyse hiçbir ödeme kabul etmedi. Ancak, Şubat 2024’ten bu yana gıda, ilaç, tarım ürünleri, tekstil gibi ‘yeşil’ listedeki işlemler gerçekleşmeye başladı. Kaynak, listenin tüketim malları, elektronik, otomotiv ve mühendislik ürünlerini de içerebileceğini bildirdi.

GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

RIA Novosti, Türkiye’nin devlet bankalarından bir kaynağa dayandırdığı haberinde, görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Ancak, Haziran ayında Rusya’dan yapılan ödemelerin artırılmasının planlanmadığını bildirdi. Aralık ayında ABD Başkanı Joe Biden, Hazine Bakanlığı’na Rusya’ya yönelik yaptırımları ihlal eden bankalar için cezaları basitleştirme yetkisi veren bir kararname imzaladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova ile Ankara arasında bu konuda sürekli olarak temaslar yapıldığını vurguladı.

Ekonomi Haberleri