TÜİK açıkladı: Sera gazı kullanımı 34 yılda yüzde 60 arttı

Türkiye'nin toplam sera gazı emisyonu yüzde 5,3 artışla 2024 yılında 584,5 milyon tona ulaştı. Verilere göre "Sıfır emisyon" hedeflerinden uzaklaşan tabloda, kişi başı kirlilik miktarı da katlanarak artmış.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Sera Gazı Envanteri sonuçlarına göre, 2024 yılı toplam emisyon miktarı bir önceki yıla oranla %5,3 artış gösterdi.

1990 yılında kişi başına düşen emisyon miktarı 4,2 ton Karbondioksit (CO2​) eşdeğeri iken, bu rakam 2023'te 6,5 tona, 2024'te ise 6,8 tona yükseldi. Bu durum, her bir yurttaşın doğaya bıraktığı kirlilik izinin son 34 yılda %60’tan fazla arttığını gösteriyor.

ENERJİ SEKTÖRÜ KİRLİLİĞİN MERKEZİNDE

Emisyonların sektörel dağılımına bakıldığında, "kirli enerji" politikalarının etkisi net bir şekilde görülüyor. Toplam emisyonun %71,8’i enerji kaynaklı faaliyetlerden kaynaklandı.

Enerji sektörünü sırasıyla şu alanlar takip etti:

Endüstriyel İşlemler ve Ürün Kullanımı: %12,9

Tarım: %12,6

Atık Sektörü: %2,6

SANAYİ VE TARIMDA KORKUTUCU RAKAMLAR

ENERJİ SEKTÖRÜ: 2024 yılında emisyon miktarı 1990 yılına göre tam %192,3 artarak 419,9 milyon ton CO2​ eşdeğeri oldu.

ENDÜSTRİYEL İŞLEMLER: 1990'a göre %227,6 artışla 75,7 milyon ton seviyesine ulaştı.

TARIM VE ATIK: Tarım sektörü emisyonları 73,5 milyon tona çıkarken, atık sektörü emisyonları da bir önceki yıla göre %3,9 artarak 15,4 milyon tona ulaştı.

ZEHİRLİ GAZLARIN DAĞILIMI: METAN VE AZOTOKSİT TEHLİKESİ

Gaz türlerine göre yapılan analizde dikkat çeken teknik detaylar ise şöyle:

Karbondioksit (CO2​): Toplam CO2​ emisyonunun %85,9’u enerji sektöründen kaynaklanıyor.

Metan (CH4​): Hayvancılıkta "enterik fermentasyon" (sindirim sistemi) kaynaklı emisyonlar, toplam metan salınımının %53,6’sını oluşturuyor. Tarım sektörü toplam metan salınımında %62 ile ilk sırada.

Diazotmonoksit (N2​O): Toplam N2​O emisyonunun %77,8’i tarım sektöründen, özellikle de tarımsal toprak kullanımından kaynaklanıyor.

TÜİK sonraki kapsamlı veriyi Mart 2027 tarihinde açıklyacak.

Ekonomi Haberleri