Trafikte bunu yapanların ehliyetlerine el konulacak

Trafik suçlarına ağır yaptırımlar geliyor. Olay yerini terk etmek suç sayılacak, silahla ateş açanlara daha yüksek cezalar verilecek. Suça sürüklenen çocuklar için özel koruma mekanizmaları geliştirilecek.

Adalet Bakanlığı, 2025-2029 yıllarını kapsayan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında, ceza adaleti sistemini daha etkin hale getirecek düzenlemelere gidiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan belge, 5 ana amaç, 45 hedef ve 264 faaliyeti içeriyor.

TRAFİK SUÇLARINA DAHA AĞIR YAPTIRIMLAR

Belgeye göre, trafikte işlenen suçlar ve trafik güvenliğini tehlikeye atan davranışların yaptırımları artırılacak. Trafikte araçtan inip saldırganlık gibi davranışlar, sürücü belgesinin geri alınması dahil, özel yaptırımlarla cezalandırılacak. Ayrıca, ölümlü veya yaralamalı kazalarda olay yerini zaruret dışında terk etmek ayrı bir suç olarak tanımlanacak.

CAYDIRICILIK İÇİN CEZA ARTIŞI

Kanunlardaki suç ve kabahat tanımları yeniden düzenlenerek cezaların caydırıcılığı artırılacak. Ses ve gaz fişeği atan silahların izinsiz taşınması ve topluluk içinde silahla ateş açma gibi suçların cezaları ağırlaştırılacak.

ÇOCUKLARA ÖZGÜ KORUMA MEKANİZMALARI

Suça sürüklenen çocukların korunmasına yönelik mekanizmalar da güçlendirilecek. İlk kez suç işleyen ve 15 yaşından küçük çocuklar, bazı ağır suçlar hariç, soruşturma ve kovuşturma süreci dışında özel koruma tedbirleriyle karşılanacak. Birden fazla suça karışan çocuklar için özel rehabilitasyon tedbirleri ve kısa süreli hapis cezalarına alternatif yaptırımlar uygulanacak.

ADLİ PARA VE HAPİS CEZALARINDA DEĞİŞİKLİKLER

Hapis cezası üst sınırı 2 yılı aşmayan suçlar için, kamu düzenine ciddi zarar riski gözetilerek tutuklama kararı verilebilecek. Ayrıca adli para cezalarının miktarı artırılarak cezaların caydırıcılığı güçlendirilecek.

Ekonomi Haberleri