Çin Merkez Bankası (PBOC) altın rezervlerini 18 ay üst üste artırarak güçlü bir altın talebi oluşturuyor. Ekonomik belirsizliklerle mücadelede genç tüketiciler değerli bir varlık olarak altına yöneliyor. Almanya'da da özel hane halkının altın yatırımları önemli ölçüde artıyor. Geriye kalan 3.805 ton altın ise mücevher olarak tutuluyor.
Vietnam, Güney Kore ve Moğolistan gibi ülkelerde de altın talebi yüksek seviyelere ulaşıyor. Güney Kore'de külçe ve madeni para talebinde önemli artışlar yaşanıyor. Moğolistan Merkez Bankası'nın altın alımları da dikkat çekiyor.
Fed'in faiz indirimlerine yönelik beklentiler ve Ortadoğu'daki jeopolitik gerilimler altın fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Wells Fargo, yıl sonu için ons altın fiyatını 2.500 dolar olarak öngörüyor. Altına olan güven ve talebin devam etmesiyle orta vadede yükseliş beklentisi sürüyor.
YIL SONU YENİ REKOR BEKLENİYOR
Dünyada altın talep görünümü, Fed’in faiz indirimine ilişkin beklentilerle şekillenmeye devam ediyor. Beklentilerin eylül ayına doğru kayması ons altının hızını keserken, Ortadoğu’da ise ateşkes teklifi ni kabul etmeyen İsrail’in saldırılarını sürdürmesi değerli metalde güvenli liman alımlarına sebep veriyor.
Bu tabloda 2.300 doların üzerinde duran fi yatlarda kısa vadede konsolidasyon olasılığı bulunuyor. Bu da fi yatlarda 2.300 kırılırsa aşağı doğru 2.267 dolara varan satışların gelebileceği anlamına geliyor.
Orta vadede ise altına destek veren tüm unsurların geçerliliğini koruması nedeniyle yükseliş beklentisi korunuyor. Wells Fargo, yılsonu için 2.500 dolar öngörüyor.