Türkiye'nin Avrupa Birliği tescilli ürünlerinden Malatya kayısısı, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede tüketicilerin beğenisini kazanıyor.
Malatya'da "Hasanbey", "Kabaaşı", "Hacıhaliloğlu" ve "Alyanak" gibi 32 çeşit kayısı yetiştiriliyor.
Şehirde kayısı hasadı devam ederken, ihracat sezonu da başladı.
Mevsimlik işçilerin topladığı kayısılar, sanayi tesislerinde boylama ve seçme işlemlerinden geçtikten sonra soğuk hava depolarında saklanıyor.
Ürünler, başta Almanya ve Hollanda olmak üzere 20 ülkeye soğuk zincirle ihraç ediliyor.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kentte başlayan kayısı hasadının hızla devam ettiğini belirtti.
Özcan, hasat edilen ürünlerin bir kısmının işlenerek ihraç edildiğini, büyük kısmının ise kuru kayısı olarak değerlendirildiğini söyledi.
Avrupa ülkelerine özellikle yaş kayısı ihracatı yapıldığını ifade eden Özcan, bu yılki yaş kayısı ihracat hedeflerinin 30 bin ton olduğunu açıkladı.
Ürünlerin 4 kilogram ve 350 gramlık paketler halinde soğuk hava depolarında muhafaza edildiğini ve daha sonra özel araçlarla sevk edildiğini belirtti.
Özcan, bu yıl yaş kayısı ihracatında 100 milyon dolar hedef koyduklarını ve ürün kalitesinin çok yüksek olduğunu vurguladı. Ağustos ayı sonuna kadar sürecek hasat dönemi için üreticilere bereketli bir sezon diledi.
İhracat yapan firma sahibi Berk İlkem Vural ise bu yıl ürün bolluğu nedeniyle taze kayısı işleme kapasitelerini artırdıklarını belirtti.
Vural, kayısı bahçelerinde 300, tesiste ise 100 personelle çalıştıklarını belirtip şunları dile getirdi:
"Her gün sabah 4-5'te mesaiye başlayıp akşam 7-8'e kadar çalışıyoruz. İhracatımızı genellikle Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Avrupa'da zincir marketlere 350 gramlık paketlere ürün gönderiyoruz. Batı Avrupa ülkeleri ve çevresindeki tüm ülkeler ile Uzak Doğu'da Malezya, Singapur, Hong Kong'a Malatya kayısı gönderiyoruz"