Süte büyük zam geliyor

TÜSEDAD'dan çiğ süte büyük zam talebi. TÜSEDAD çiğ süte yüzde 43,6'lık zam talep etti.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), çiğ süt fiyatlarıyla ilgili bir açıklama yaptı ve sütün tavsiye fiyatına yüzde 43,6 oranında zam talep etti. Dernek, Temmuz ayında 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyetinin 17,54 TL olduğunu ve buna dayanarak tavsiye fiyatının 21,05 TL olarak belirlenmesi gerektiğini açıkladı.

TÜSEDAD, artan yem, elektrik ve mazot fiyatlarının üretim maliyetlerini önemli ölçüde artırdığını, özellikle elektrik ve mazot fiyatlarındaki artışların çiğ süt üretim maliyetlerini yüzde 3,2 oranında yükselttiğini belirtti. Ayrıca, reforme inek ve düve kesim fiyatlarındaki düşüşlerin, süt üreticilerinin gelirlerini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Dernek, süt üreticilerinin sürdürülebilir bir kârlılık içinde olmalarının ülkenin geleceği için kritik olduğunu vurguladı ve kırsal bölgelerde üretimin devamlılığını sağlamak adına, maliyet üzerine yüzde 20 kâr eklenerek 21,05 TL/lt'lik bir fiyatın belirlenmesi gerektiğini önerdi.

Bu fiyatın, sektörde dengeyi koruyarak hem et hem de çiğ süt üretiminin sürdürülebilirliğini sağlayacağı ifade edildi. Ancak, Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından 1 Mayıs 2024'ten itibaren geçerli olacak şekilde belirlenen mevcut tavsiye fiyatı ise 14,65 TL/Lt olarak duyurulmuştu. TÜSEDAD'ın önerdiği yeni fiyatın, mevcut fiyat üzerinden yüzde 43,6'lık bir artış anlamına geldiği belirtildi.

Ekonomi Haberleri