Türkiye'de sosyal medya hesapları artık ticaretin bir aracı haline geldi. Vatandaşlar ilan sitelerinin dışında Facebook, Instagram, Tiktok, X gibi çeşitli sosyal medya hesaplarını da emlak, otomobil, gayrimenkul satışlarında kullanıyorlar. Ticaret Bakanlığı'nın 'doğrulanmış ilan' adı verilen düzenlemesiyle artık bu platformlardaki ilanlara denetim geliyor.
Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, yeni düzenleme ile sadece emlak portalları değil, sosyal medya hesaplarındaki ilanların da denetleneceğini bildirdi.
SEKTÖR TEMSİLCİLERİ DESTEKLİYOR MU?
Federasyon Başkanı Taylan, yeni düzenlemenin özellikle sektör temsilcileri tarafından desteklendiğini ifade etti. Bakanlığın otomobil ve gayrimenkul sektörüne yönelik düzenlemesinin hem tüketici hem de sektör temsilcilerinin faydasına olduğunu ifade eden Taylan, ev ve araba fiyatlarının kontrol altında tutulabilmesinin ekonomi açısından da önem taşıdığını ifade etti.
KAÇAK EMLAKÇILAR ÖNELENECEK
Yapılan düzenlemeyle sektörel rekabetin önüne geçen kaçak emlaçılığın da önüne geçileceğini söyleyen Taylan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yaklaşık 20 bin de yetki belgesiz çalışan emlakçı var. Bakanlık yetki belgesiyle ilgili de düzenleme yapmıştı. Söz konusu belgeyi almanın önünde staj engeli vardı. Bir sefere mahsus yıl sonuna kadar müracaat edilmesi koşuluyla staj muafiyeti getirildi. Yıl sonu itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 90 bine yakın kayıtlı emlakçı olmasını bekliyoruz. Dolayısıyla artık kaçak dediğimiz emlakçılar piyasada olmayacak. Çünkü yetki belgesiz yayın platformları üzerinden ilan veremeyecekler. Düzenleme kayıt dışılığın önüne tamamen geçer mi bilmiyorum ama önemli olan bunu en aza indirmek."
SOSYAL MEDYADAN İLAN VERENLERE BÜYÜK İNCELEME
Sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla ilanların yalnızca emlak portalları üzerinden değil farklı mecralardan da yayımlanabildiğine dikkati çeken Taylan, şunları kaydetti:
"Bakanlık bu platformları da inceleyecek ve kaçak gayrimenkul ilanları verilmesinin önüne geçecek. Her ilan doğrulanmış olarak servis edilmek zorunda olacak. Böylece tüketicileri mağdur eden ve manipülasyonlara sebep olan ilanlar tamamen ortadan kalkmış olacak. Öte yandan düzenlemede ada, parsel bilgisinin emlak portalında herkese açık olmasına ilişkin bir hüküm vardı. Bu durumun sektörde faaliyet gösteren kişiler açısında bazı mağduriyetlere sebep olabileceğini yetkililere ilettik. Onlar da konuyla ilgili çalışma yapacaklarını belirttiler. Biz sektör olarak, çalışmalardan dolayı Ticaret Bakanlığına teşekkür ediyoruz."
CEZAİ YAPTIRIM GELECEK Mİ?
Düzenlemenin ortaya çıkmasıyla beraber en çok merak edilense yapılan denetimlerde uygun görülmeye hesaplara veya sosyal medyayı aracı kullanan çeşitli işletmelere cezai yaptırım olacak mı olmayacak mı sorusu çokça merak ediliyor. Bakanlığın ise bu konularda yaklaşımı oldukça net durumda. AKP ekonomi yönetiminin son dönemde özellikle maliye bürokrasisinde ciddi vergi ve yaptırımlar yapması bu düzenlemeye takılan şahıs ve işletmelerinde ağır cezalarla karşı karşıya kalma ihtimalini güçlendiriyor.