Son Dakika: Merkez Bankası ağustos ayı faiz kararını açıkladı

Ekonomide haftanın en önemli bekleyişi sona erdi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Ağustos ayı faiz kararını açıkladı. Faizi sabit tutma kararı aldı. Karar neticesinde Merkez Bankası politika faizi yüzde 50'de kaldı. Nisan ayından beri aldığı kararlarda faizi sabit tutan Merkez Bankası bu yıl bir kez daha faizi sabit tutma kararına imza attı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. Bu karar, 2024 yılı içinde beşinci kez alındı. Temmuz ayındaki açıklamanın büyük ölçüde tekrarı niteliğinde olan bu karar, piyasalarda dikkat çekti.

ENFLASYON RİSKLERİ DEVAM EDİYOR

Kurul, Temmuz ayında açıklanan değerlendirmelerin büyük kısmını Ağustos ayında da sürdürdü. Açıklamada, yurt içi talebin yavaşlaması ile enflasyonist baskıların azaldığına dikkat çekildi. Ancak hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin ve enflasyon beklentilerindeki katılığın, riskleri canlı tuttuğu belirtildi.

PARA POLİTİKASI SIKI DURUŞUNU KORUYOR

Merkez Bankası, enflasyon beklentilerinin ve fiyatlama davranışlarının önemine vurgu yaptı. Parasal sıkılaşmanın etkilerini yakından izleyen Kurul, politika faizini sabit tutarken, yukarı yönlü enflasyon risklerine karşı ihtiyatlı duruşunu yineledi.

KREDİ VE MEVDUAT PİYASALARINA YAKIN TAKİP

Açıklamada, kredi ve mevduat piyasalarındaki beklenmedik gelişmelere karşı ek makroihtiyati adımların gündeme gelebileceği ifade edildi. Ayrıca, likidite koşullarının yakından izlendiği ve sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılmaya devam edileceği belirtildi.

SIKILAŞMA DEVAM EDECEK

Enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası sürdürülecek. Ancak enflasyonda bozulma görülmesi durumunda para politikası duruşu yeniden değerlendirilecek.

Ekonomi Haberleri