Kur Korumalı'nın Cazibesini Bitiren Karar

TCMB, Türk Lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı. Yapılan değişiklikle standart TL mevduat desteklenirken, KKM'ye verilen faizin cazip olmaktan çıkartılması hedefleniyor.

Uygulama talimatında yapılan değişiklikle TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı. Yapılan değişiklikle standart TL mevduat desteklenirken, KKM'ye verilen faiz cazip olmayacak.

Merkez Bankası'nın politika faizinden düşük oranlar uygulanan KKM hesaplarında kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kar payından yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak.

Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda ise söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka tarafından ödenirken üzerindeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödenecek.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

KKM ile ilgili Merkez Bankası'nın aldığı kararın ne anlama geldiğini Halk Tv Ekonomi Yazarı Olcay Aydilek anlattı.

"KKM ciddi bir tutara ulaşmıştı, 3.3 trilyon. dolar bazında da 124 milyar dolar. Yeni ekonomi yönetimi KKM'den kurtulmak istiyor.

Erdoğan, OVP açıklandığı gün KKM'nin dolarda ya da dövizde istikrarı sağladığını ve misyonunu tamamladığını söylemişti. Bununla ilgili peş peşe adımlar atılıyor. Son adım da bugün atıldı. TL dönüşümlü KKM hesaplarından bundan sonra asgari faiz uygulaması ya da zorunluluğu ortadan kaldırıldı.

Ne demek bu? Merkez Bankası her ay biliyorsunuz faiz oranlarını değişik oranlarda belirliyor. En son yüzde 30'a çıkarmıştı. Bankalar da mevduata en az yüzde 30 faiz uygulamak zorundaydı.

YÜZDE 1 BİLE FAİZ UYGULAYABİLİRLER

Ne yapmak istiyorlar? Bundan sonra bankalar dilerlerse KKM için yüzde 1 bile faiz uygulayabilirler. Bu durumda ne yapacak insanlar, yüzde 30 faiz alamayacağı için belki dolarını, eurosusu TL'ye dönecek.
Amaç KKM'nin olabildiğinde çözümesi ve TL'nin artması.

Daha önce nasıldı? Yüzde 30 Kur Korumalı'dan alıyordu, normal faiz de yüzde 40'lar düzeyindeydi. Aradaki 10 puanlık fark vardı ve bu TL'ye geçişleri hızlandırmıyordu.

Bu kararla birlikte hızlanması bekleniyor. Ama onun önünde şöyle bir engel var. Türkiye'de enflasyon çok yüksek. Yıl sonunda OVP'de öngörülen yüzde 65. Ağustos sonu yüzde 58-59. Bankaların uyguladığı faiz oranları enflasyonun altında. Bu bir.

İkincisi de dolar ve euro'da beklenti. Özellikle dolar, euro ve altın yatırımcılarının son derece tutucu olduklarını ve özellikle de dövizde yüksek beklenti varsa TL'ye dönme konusunda isteksiz olduklarını görüyoruz. Ama tabii erken konuşmak çok doğru olmayabilir.

Merkez'in attığı bu adım sonrasında bankaların faiz oranlarını göreceğiz. Orada KKM'de çözülme olup olmadığını anlayacağız.

Perşembe günü AYM ek MTV ile ilgili karar verecek. Beki de karar çıkmaylabilir ama şunu biliyoruz. Taşıt sahiplerinin yüzde 20'sinin ödediği yönünde haberler var."

21 AĞUSTOS'TA ALINAN KARAR 'KKM'DEN ÇIKIŞIN İLK ADIMI' OLARAK YORUMLANMIŞTI

Merkez Bankası, 21 Ağustos'ta bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında yapılan değişiklik ile, vadesi gelen Kur Korumalı Mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirmişti. Karar, birçokları tarafından "KKM'den çıkışın ilk adımı" olarak değerlendirilmişti.

TCMB, 14 Eylül'de ise KKM'nin cazibesini azaltmayı hedefleyen ikinci kararında KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranını 10 puan artırılarak yüzde 25’e yükseltmişti.

Alınan kararların ardından Kur Korumalı Mevduat hesapları 4 haftada 101 milyar lira gerileyerek 3,3 trilyon lira seviyesine çekilmişti.

Ekonomi Haberleri