Dün Resmi Gazete’de yayımlanan belgelere göre ağustos ayında bin 301 defa şirketlere teşvik verilmesi kararlaştırıldı.
BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre, şirketlere vergi indirimi, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, KDV iadesi, sigorta primi işçi hissesi desteği, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz veya kâr payı desteği gibi teşvikler verildi.
Teşvikler içinde öne çıkanı ise Coca-Cola’ya verilen oldu. İsrail’in Filistin’e saldırıları nedeniyle başta TBMM ve AKP’li belediyeler olmak üzere birçok kamu kurumu Coca-Cola’yı boykot etme kararı almıştı.
Coca-Cola İçecek AŞ 590 milyon 793 bin TL’lik yatırımı karşılığında teşvik aldı. Gazlı içecek imalatı nedeniyle verilen teşvikler şöyle: Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 5 yıl sigorta primi işveren hissesi, yüzde 60 vergi indirimi, yüzde 25 yatırıma katkı oranı.
TBMM Başkanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırıları nedeniyle Coca-Cola ve Nescafe’yi menüden çıkarma kararı almıştı.
TİCARET TAM GAZ
Öte yandan, Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerinde siyasi gerilimlere rağmen, ekonomik ilişkilerinde istikrar bozulmuyor. Her kriz döneminin ardından iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi artarken, Türkiye İsrail’in en çok ithalat yaptığı dördüncü ülke ve Türk firmalar, İsrail’in çelik pazarını domine ediyor.
TÜRKİYE, İSRAİL’İN EN ÇOK İTHALAT YAPTIĞI DÖRDÜNCÜ ÜLKE
Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre İsrail 9,8 milyon nüfusuyla ve 21,6 bin kilometrekare yüzölçümüyle Türkiye’ye kıyasla küçük bir ülke ancak kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) 53,2 bin dolarla, Türkiye’nin yaklaşık beş katı.
Türkiye ile İsrail arasında 1996 yılında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalandı, iki ülkenin sanayi ürünleri ithalatı karşılıklı olarak gümrük vergisinden muaf. İsrail, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 13. ülke. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) raporunda, İsrail’in ithalatında dördüncü sırada yer alan Türkiye’nin payı, 2018’de yüzde 8’e kadar çıkarken, 2021’de yüzde 6 olarak ölçüldü.