Şanlıurfa'nın Ceylanpınar, Harran, Akçakale ve Suruç ilçelerinde Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) uygulanmasıyla tarımda çeşitlilik gözle görülür şekilde artıyor. Daha önce buğday, arpa, mercimek gibi tek ürünle yetinen çiftçiler, şimdi sulanabilir arazilerin çoğalmasıyla alternatif ürünlere yöneliyorlar.
FARKLI ÜRÜNLERLE ÇİFTÇİLERİN YÜZÜ GÜLÜYOR
GAP projesiyle tarım alanlarının genişlemesi çiftçileri farklı ürünler yetiştirmeye teşvik ediyor. Yer fıstığı, kornişon, soğan, sarımsak ve patates gibi alternatif ürünler, bölge çiftçileri tarafından tercih edilmeye başlandı.
HASAT DÖNEMİ BAŞLIYOR
Bölgedeki bereketli topraklarda, sezonun gelmesiyle birinci ürün olarak ekilen soğanın hasadı başladı. Tarım işçileri, yüksek verimle soğan hasadını gerçekleştiriyor. Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, hasadın bereketli olduğunu, dekarda 6 ile 6,5 ton arasında verim aldıklarını belirtiyor. Aksoy, bölgedeki soğan alanının 9 bin dekar olduğunu ve Ceylanpınar ilçesinde 2 bin 500 dekarın üzerinde soğan üretildiğini ifade ediyor.
VERİMLİ YAĞIŞLAR VE HASTALIKSIZ ÜRETİM
Aksoy, verimlerin çok iyi olduğunu vurgulayarak, "Bu sene bereketli ve verimli yağışlar olduğu için çiftçimiz de bu ürettiği soğandan şimdiye kadar memnun." diyor. Tarladaki fiyatların uygun olması durumunda tüketici ve üreticinin mutlu olacağını belirtiyor.