Sıfır otomobil teslimi yapılamıyor: Tescil krizi yaşanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 26 Haziran'da aldığı kararla yeni güvenlik donanımı regülasyonu yönetmeliğinin 7 Temmuz olan yürürlük tarihini 31 Ağustos'a çekmişti. Tarih her ne kadar ertelenmiş olsa da sıfır araç satışında tescil krizinin önüne geçilemedi.

Türkiye, Avrupa Birliği'nin (AB) sıfır araçların yeni özellikler ve donanımlar eklenerek daha güvenli hale getirilmeleri için hayata geçirdiği yeni güvenlik donanımı regülasyonunun yürürlük tarihini 7 Temmuz olarak belirlemişti. Sonrasında Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikle karar 31 Ağustos'a ertelendi.

TESCİL SORUNU YAŞANIYOR

Ekonomim'in haberine göre; binlerce tüketici, parasını ödediği aracını ARTES sisteminde tescil yapılamadığı için teslim alamıyor. Bayilerde yığılma olduğunu belirten sektör temsilcileri, satışı yapılan ancak tescili yapılamayan binlerce araç olduğunu ifade ediyor. EKONOMİ’ye konuşan OYDER yetkilileri, sorunun çözümü için bugün ilgili bakanlık yetkilileriyle görüşeceklerini söyledi.

“HEM BAYİLER HEM DE TÜKETİCİLER MAĞDUR”

Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, bu konuda hem bayilerin hem de tüketicinin mağduriyet yaşadığını belirtti. İstanbul’da bulunan bir başka otomotiv bayisi yetkilisi, konuyla ilgili, “İnanılmaz derecede bir yığılma var. Örneğin üç markayı temsil eden bir bayide yaklaşık bin 200 müşteri bekliyor. Hem tüketici hem bayi mağdur. Tüketici birikimini bozdurmuş, araç almış belki tatile gidecek, aracını alamıyor. Bayiler de olumsuz etkileniyor.”

Ekonomi Haberleri