SGK'dan Milyonları İlgilendiren Karar: Yapanın da Yaptıranın da Başı Derde Girecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2024 yılı programında milyonlarca işveren ve işçi için büyük cezalara neden olabilecek bir uygulamayı hayata geçirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2024 yılı için yürürlüğe koyulan Strateji Planı'nda özellikle asgari ücret zamlarının ardından kayıt dışı istihdam verilerinin artış gösterdiği tahmini üzerine denetimlerini sıklaştırdı.

SGK, işçi çalıştıran ancak sigortasını yapmayan işverenler ile fiilen çalışmamasına rağmen kendisini bir işyerinde sigortalı çalışan olarak gösteren çalışanlar hakkında kapsamlı bir inceleme başlattı. Bu kapsamda gerçekleştirilecek denetim ve kontroller, birçok işyeri ve çalışan için zorlu bir süreci başlatacak.

GEÇMİŞ YILLARA DÖNÜK OLARAK İNCELENECEK

Geçen yıl gerçekleştirilen denetimlerle 112 bin 302 işçinin kayıt dışı şekilde çalıştırıldığı tespit edilmişti. Söz konusu rakamın büyüklüğü, SGK'yı bir dizi yeni önlem almaya mecbur bıraktı. Yapılacak çalışmalar neticesinde 5 yıl içinde 105 bin iş yerinin ve 700 bin kişinin daha kayıt altına alınması hedefleniyor.

2023 yılında SGK'nın değerlendirdiği şikayetler ve incelemeler sonucunda toplamda 774 bin 258 kişinin sigortasız olarak kayıt dışı çalıştırıldığı tespit edilmişti.

1 MİLYON ÜZERİNDE ÇALIŞANIN SİSTEME DAHİL EDİLMESİ PLANLANIYOR

Yapılacak incelemeler sonucunda 5 yıl içinde toplamda 1 milyon 474 bin 258 işçinin sisteme dahil edilmesi hedefleniyor.

Bu çalışma ile SGK, yasal bir işte çalışan işçilerin bilgilerinin eksik ya da hiç bildirilmemesi sorununa çözüm getirmeyi amaçlıyor. Ülkemizde birçok işyeri, işçilerini bildirmiyor ya da eksik bildiriyor, çalışma gün sayısını manipüle ediyor veya sigorta primlerini maaş miktarı üzerinden düşük gösteriyor.

Bu kayıt dışı istihdamın hem SGK'nın gelirlerini azalttığı hem de işçilerin uzun vadede emeklilik haklarına ulaşmalarını zorlaştırdığı belirtiliyor.

Ekonomi Haberleri