Gündem ne yerel seçim hazırlıkları, ne belediye başkan adayları ne de İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onayı. Asıl gündem yapılacak zamma karşın açlık sınırı altında kalan emekli maaşları…
İlk olarak SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 37.57 olarak hesaplanan zammın 5 puan ek artışla yüzde 42,6'ya yükseltileceği duyuruldu. Bu artış tepkileri dindirmedi. Bunun üzerine yeni bir çalışma yapıldı, zam oranının diğer emeklilerle eşitlenerek yüzde 49,25’e yükseltileceği açıklandı.
Bir hafta arayla açıklanan iki emekli zammını muhalefet yaklaşan seçim öncesi kötü gelen anketlere bağladı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “En düşük emekli maaşı asgari ücret olana kadar susmayacağız” dedi.
Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya, yazısında şu ifadelere yer verdi:
"Muhalefetin işaret ettiği anketler elbette yaklaşan seçimler öncesi iktidarın önemli gündem maddesi. Parti yetkilileri emeklilerin sıkıntısının farkında olduklarını ama imkanların sınırlı olduğunu söylüyor.
Yapılan hesaba göre yaklaşık 11 milyon SGK-Bağ-Kur emeklisi var. Yapılan yüzde 5’lik ilk ek zam yaklaşık 30 milyar lira ek ödeme anlamına geliyor. İkinci 7 puanlık artış ile buna yaklaşık 43 milyar lira daha eklenecek. Mevcut ekonomik koşullarda bunun bile kolay olmadığı ifade ediliyor.
Şartlar zorlanarak yapılan ek zam için AKP’de, “Emekli maaşlarında zammı eşitlemek önemliydi. Bu eşitliği sağlayarak 'kimseye ayrımcılık yapmadık, herkese eşit davrandık' diyoruz. Artış oranı ihtiyacı karşılamaz, tepkiler sürebilir ama bu artışlarla en azından umudu beslememiz lazım” deniliyor.
Emeklilere seyyanen zam ihtimalini ise iktidar kaynakları sadece 1000 liralık bir artışın getireceği yükü hesaplayarak çok olası görmüyor. Onlar da asıl yapılması gerekenin “maaş zammı değil fiyat istikrarı” olduğunu söylüyor ama gelişmeler bunun yakın zamanda gerçekleşeceğine dair işaret vermiyor."