SGK ve Bağ-Kur emeklisine ikinci ek zam nasıl yapıldı? Kulis: Vekiller sokakta dolaşamayınca emekli maaşları mecburen zamlandı

Emekli maaş zammı, Bağ-Kur ve SGK emeklileri için önce yüzde 37.56'dan yüzde 42.60'a çıkarıldı, ardından ikinci bir ek zam ile yüzde 49,25'a yükseltildi. Yapılan ikinci ek zam ile Bağ-Kur ve SGK emeklisinin maaşı ile memur emeklisinin aldığı zam oranı eşitlendi. Peki ekonomi yönetiminin sıcak bakmadığı ek zam kararı nasıl alındı?

Memur emeklileri ile SGK ve Bağ-Kur emeklileri arasında açılan maaş farkının kapatılması amacıyla yapılan ek zam ardından yapılan ikinci ek zam ile zam oranları eşitlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranının ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25'e yükseltildiğini açıkladı. Peki Bakan Mehmet Şimşek yönetimindeki ekonomi kurmaylarının sıcak bakmadığı ek zam kararı nasıl alındı, neler yaşandı? Perde arkasını Gazete Pencere'de Nuray Babacan yazdı.

"Haftalar boyunca süren SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak ek zam konusundaki çalışmalar ‘güdük’ çıkınca, sahadaki iktidar partisi milletvekilleri zor durumda kaldı. Seçim bölgesinden gelen her milletvekilinin ‘sokaklarda emekliler yolumuzu çeviriyor’ serzenişleri artınca, partinin grup yönetimi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşüp, işin ciddiyetini aktardı. Sürpriz ilave zam, Erdoğan’ın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma Bakanı ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile yaptığı sürpriz görüşmede kararlaştırıldı" diyen Babacan, yazısında şu satırlara yer verdi:
"Edinilen bilgiye göre, 16 Ocak’ta yapılan kabine toplantısından sonra, açıklanan ek zam emeklilerin tepkisini çekti. Bu tepkinin yerel seçim öncesi yönetilemeyeceğini ve iki ay boyunca seçim kampanyalarında kullanılacağı fark eden AKP yönetimi, başından beri en az memur emeklilerine yapılan zam kadar olmasını savundukları artış için devreye girdiler. Seçim bölgelerine giden AKP milletvekilleri, yaşanan tepkinin büyüklüğünü genel merkeze ve Meclis grup yönetimine ilettiler. Milletvekilleri, cami cemaati başta olmak üzere vatandaşların önlerine çıkarak, yapılan zamma tepki gösterdiğini, fiyat artışları ve enflasyondan örnekler vererek şikayetlerini sürdürdüklerini aktardılar. Vatandaşların en az memur emeklilerine yapılan zam kadar anlattılar.

HAFTASONU MESAİSİ: TEPKİLER ERDOĞAN'A İLETİLDİ

Parti yöneticileri, sahada yapılan örgüt toplantılarında da bu konunun sürekli önlerine getirildiğini, seçim stratejisi ve kampanya hazırlığından çok bu konunun konuşulduğunu aktardılar. Bunun üzerine AK Parti TBMM grup yöneticileri genel merkez yöneticileriyle birlikte devreye girerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüştüler. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan görüşmede, tepkilerin ayrıntılı şekilde aktarıldığı öğrenildi.

ERDOĞAN’DAN 'ZAM YENİDEN DEĞERLENDİRİLSİN' TALİMATI

Memur emeklileri ile işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri arasında oluşan adaletsizliğin giderilmesine karar verildi. Kararda yerel seçimlerin etkili olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu görüşmenin ardından zammın ‘yeniden değerlendirilmesi’ için talimat verdiği kaydedildi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 10 BİN TL'NİN ÜZERİNE ÇIKARILSIN TEKLİFİ KABUL EDİLMEDİ

Mehmet Şimşek ile Vedat Işıkhan’ın yaptığı toplantıdan sonra daha önce yapılan alternatifli çalışmada zaten var olan bu oran, 8 gün sonra tabandan gelen baskı sonucu kabul edilmiş oldu. Ancak, en düşük emekli aylığının da revize edilerek 10 bin liranın üzerine çıkartılması önerileri kabul edilmedi.

KESENİN AĞZINI AÇTILAR!

Erdoğan’ın ilgili bakanlara 31 Mart seçimlerine kadar kısıtlamaların kaldırılmasını istediğine ilişkin bilgilerin Gazete Pencere’de haberleştirilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bu haberlerin doğru olmadığını iddia ederek yalanladı. Bu açıklamanın üzerinden 5 gün geçmeden Erdoğan attığı adımla haberi doğruladı. Siyasi kulislerde seçime kadar olan sürede, sosyal yardımlar başka olmak üzere seçmene avantaj sağlayacak çok sayıda parasal düzenlemenin hayata geçirileceği konuşuluyor."

Ekonomi Haberleri