Her seçim sonrasında dövizdeki artış beklentisinin, vatandaşların dövize talebini son günlerde artırdığı gözlemleniyor. Ekonomistlerin bu duruşa karşı çıkmasına rağmen, bankacılık sektörü kaynaklarına göre, seçim sonrasında döviz kurlarının artacağı beklentisiyle vatandaşların döviz alımı hız kazandı.
Yılbaşından bu yana yüzde 5'e yakın bir yükseliş gösteren dolar/TL hareketi, döviz talebinin daha belirgin hale gelmesine neden oldu. Ancak, bu talep artışına rağmen, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerindeki azalışın devam ettiği bildirildi.
Prof. Dr. Babuşcu, seçim sonrası gelecek zamlar için uyardı: Acı reçete yolda
Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Şenol Babuşcu, 31 Mart sonrası için “ÖTV ve KDV başta olmak üzere vergilerde artışlar olacak. Elektrik, doğalgaz, köprü ve otoyol zamlanabilir” dedi. Babuşcu, “servet vergisi”nin de gündeme gelebileceğini söyledi.
Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'a konuşan Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, özellikle 31 Mart’tan sonraki yerel seçimden sonra yurttaşların harcamalarını gözden geçirmeleri, işletmelerin ise kredi kullanımını azaltmaları, giderleri üzerindeki kontrolü artırmaları ve mümkün olduğunca kısa zamanda nakde dönüştürecebilecekleri likite yakın ya da likit varlık bulundurmaları gerektiğini vurguladı.
2024 sonunda yüzde 36 olan enflasyon tahmininin tutmayacağını yüzde 45-50 aralığında bir enflasyon geleceğini anlatan Prof. Dr. Şenol Babuşcu, seçimlerden sonra göreceğimiz dolar kuru tahminini de paylaştı.
Babuşçu şöyle konuştu:
"Döviz kurlarına ilişkin kontrollü dolayısı ile güdümlü bir artış sürecini yaşıyoruz. 2022 Eylül ile 2023 Mayıs arasında yaklaşık dokuz ay kurlar ciddi baskı altında tutulmuştu.
Dokuz ay boyunca kur 19-20 TL aralığında tutularak piyasa beklentilerinin altında bir seviye oluşturulmuştu. Bu nedenle seçimden sonra 2023 Haziran ayında Merkez Bankası kurları serbest bırakınca dolar kuru 20 TL’den 27 TL’ye yani yaklaşık bir ay içinde yüzde 35 seviyesinde artmıştı.
Yerel seçim öncesi bu boyutta kurlar üzerinde bir baskı bulunmamaktadır. Kurların sadece kontrollü olarak yükselmesine izin veriliyor. Merkez Bankası’nın kontrolü dahilinde seçim sonrasında dolar kurunun 33 TL civarında olacağını öngörmekteyim."
50-60 LİRA TUTMAK BAŞARI OLUR
Sözcü ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut ise seçim sonrasında doların kritik durumuyla ilgili yazdığı yazısında Merkez Bankası rezervlerinin eksiye doğru ilerlediğini ve para piyasasındaki miktarın şişirildiğini vurguladı.
Zelyut, enflasyonun düşmeyeceğini, dolardaki yükselişin seçim sonrasında daha da artabileceğini öne sürdü.
Zelyut'a göre, eğer hükümetin politika değişikliği sinyali verirse ve güveni arttırırsa, doları 50-60 lira aralığında tutmak başarı olarak değerlendirilebilir.
Zelyut, aynı zamanda ekonomik çıkmaza giren hükümetin, Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek ve Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Karahan ile gerçekçi bir para politikası uygulamaya başladığını belirtiyor. Ancak, siyasi atmosferin, hukukta güvenin ve reform eksikliğinin bu çabaları zorlaştırdığını ifade ediyor. Küresel sermayenin Türkiye'ye olan güveninin ise belirleyici olacağını vurguluyor ve eğer bu güven yerel seçimler sonrasında artarsa, doların 50-60 lirada tutulması başarı olarak değerlendirilebilir diyor.