Merkez Bankası Mart 2024 faiz kararı ne olur? Artar mı, düşer mi? İşte ekonomistlerin yorumları

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı piyasada, Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik bir öngörüsüzlük hakim olduğunu belirterek "Ortada bir güven noksanlığı var" dedi.

Gözler Merkez Bankası'nın seçim öncesi son faiz kararında. Merkez Bankası yılın 3. faiz kararını yarın açıklayacak açıklayacak.

Merkez’in geçen ay oranı yüzde 45’te sabit tutmasının ardından uluslararası piyasalarda 250 puan artış öngörüsü oluşurken yurtiçinde beklentinin 500 puan olması dikkat çekti.

Ekonomistler mevcut enflasyon tablosunda 45 puanın yetersiz kaldığına vurgu yaptı. TEPAV’ın notunda da faizin 500 puan artırılması gerektiği ifade edildi.

Gözler TCMB kararına çevrilirken, alınan kararlarla birlikte piyasanın faiz öngörüsünde belirsizlik hakim oldu. TCMB’nin seçim öncesi vereceği kararın seçim sonrasını belirleyeceğini belirten uzmanlar belirsizliklerin giderilmesi amacıyla politika faizinin artırılması ve verilere bağlı olarak ilave sıkılaştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Para Politikası Değerlendirme Notu yayımlandı. TEPAV’ın çalışmasında, temel sorunları derinleştiren bazı gelişmelerin gözlendiğine dikkat çekerek, şubatta aylık enflasyonun tahmin edilenin üzerinde gerçekleşmesine ve enflasyon bekleyişlerinin bozulmaya devam ettiğine vurgu yaptı.

TEPAV para politikası değerlendirme notunda politika faizinin 500 baz puan artırılması ve verilere bağlı olarak ilave sıkılaştırma yapılabileceğinin belirtilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr Güven Sak konuya ilişkin Ekonomim Gazetesi’nin Youtube kanalına yaptığı değerlendirmede Merkez Bankası’nın Perşembe günü faiz arttırması seçim sonrası kur yükselebilir, ekonomi yönetimi değişir mi diye sorgulayan toz bulutunu ve spekülasyonları dağıtabileceğini söyledi.

Piyasanın faiz kararında öngörüsüzlük hakim. Enflasyon beklentilerinin bozulmaya devam ettiğini belirken Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) faizin yüzde 45'e çıkarıldığını anımsatarak ortada bir güven noksanlığı olduğunu söyledi.

TEPAV Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, "Bankanın seçime kadar faiz artıramayacağına dair beklentiler var. Bunların hepsini kırmak aslında yöneticilerin elinde. Doğru olmadığını göstermek kredibilite noksanlığının manasının olmadığını göstermek, en yukarıdan en aşağıya kadar bütün kadroların bu atılmakta olan adımların arkasında olduğunu göstermek aslında mümkün. Merkez Bankası'nın perşembe günü faiz artırması toz bulunutu ve spekülasyonları dağıtabilir" diye konuştu.

DÖVİZ KURLARI BASKILANIYOR MU?

Merkez Bankası Eski Baş Ekonomisi Prof. Dr. Hakan Kara ise twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Son dört haftada kuru dizginlemek için nette yaklaşık 20 milyar dolar döviz satılmış görünüyor" diyerek grafik paylaştı.

Merkez Bankası'nın kura müdahalesinin devam ettiğini belirten Prof. Dr. Kara şu tespitte bulundu:
"Merkez Bankası son haftalarda likidite yönetimi ile genelde gecelik piyasa faizini %45’in üzerinde tutuyor. Bu hamle döviz piyasasının durulmasına pek yardımcı olmuyor çünkü politika faizinde artış yerine faiz dışı araçların kullanılacağı beklentisini güçlendiriyor.

Piyasaları yatıştırmak için TCMB'nin elinin serbest olduğu sinyalinin en yetkili ağızlardan güçlü bir şekilde verilmesinde fayda var. Artırıma gerek olduğu düşünülmese bile bu mesajın verilmesi gerekiyor.
Mevcut durumda TCMB’nin likidite sıkılaştırması sonrası gecelik piyasa faizleri (fiili politika faizi) üç haftadır %46,5 düzeyinde seyrediyor. Yıllık bileşiği %58,9’a denk geliyor.

Mevduat faizinin (1-3 ay vadeli) yıllık bileşiği ise %53,6 düzeyinde. Muhtemelen KKM ve büyük tutarlı mevduatı dışladığınızda sıradan TL mevduata verilen faiz bunun çok daha altındadır.

Kur baskısının ve rezerv kaybının durulması için TL mevduat faizinin daha yukarı ittirilmesi ve sadece KKM'ye ve büyük mevduata değil küçük yatırımcıya da tatminkar getiri sağlanması gerekiyor."

Ekonomi Haberleri