Dövizdeki hareketlilik ve seçim sonrası beklenen artış, birçok kişiyi döviz alımına yönlendirdi.
Döviz büroları önündeki ekranlardan dövizin anlık iniş ve yükselişini takip edenler, kurun düşüş yaşadığı anlarda paralarını dövize çeviriyor. Uzun kuyruklar oluşturanların büyük çoğunluğu ise emeklilerden oluşuyor.
"EMEKLİLER, DÖVİZ BÜROSU AÇILMADAN KAPIDA BEKLEMEYE BAŞLIYOR"
Gazete Duvar'dan Berkay Çolak'ın haberine göre, ara vermeden çalıştıklarını anlatan bir döviz bürosu çalışanı, yoğunluğun artması durumunda sırada bekleyenleri başka döviz bürolarına yönlendirdiklerini ifade etti. İsmini vermek istemeyen bir döviz bürosu çalışanı, 'Biz büroyu açmadan emekliler büro önünde beklemeye başlıyor. Bu aralar talep çok yüksek ve özellikle emekliler ile yurt dışından çalışmaya gelenler birikimlerini dövize çeviriyorlar. Bazen öyle sıralar oluşuyor ki başka döviz bürolarına da gidebilirsiniz diyoruz' şeklinde konuştu.
"20 DOLAR ALMAK İÇİN 20 DAKİKA SIRA BEKLEYENLER VAR"
Döviz bürosu çalışanı, kendilerine döviz kurunun ne kadar olacağıyla ilgili çok soru sorulduğunu belirterek, "Artışı genelde bizlere soruyorlar ama biz döviz artışıyla ilgili bir şey söyleyemeyiz. Sonuç olarak biz de bilmiyoruz ve yanıltıcı konuşmak istemiyoruz. İnsanların geneli yerel seçimler sonrasında dövizde artış olacağını düşünerek elindeki paraları dövize çeviriyor. 20 dolar alabilmek için 20 dakika sırada bekleyenler var" şeklinde konuştu.
"İNSANLAR BİRİKİMLERİNİ KORUMAYA ÇALIŞIYOR"
Ekonomist Mustafa Sönmez, dövize yönelişin sebeplerini değerlendirerek, insanların enflasyondaki tırmanışa karşı birikimlerini korumaya çalıştıklarını belirtti. Sönmez, "Türk lirası faizini yeterli bulmayanlar, faiz oranında artış olmayacağı beklentisiyle dövize yöneliyor. Ancak Merkez Bankası'nın müdahalesi sonucu faiz artışıyla beraber dövize yönelik kısa süreli bir bekleme söz konusu olabilir" dedi.
"SON SÖZÜ ENFLASYON SÖYLEYECEK"
Sönmez, "Merkez Bankası faizlerini artırma konusunda bir sinyal verdi. Bu durum dövize yönelimin yolunu şimdilik kesti gibi duruyor ancak bütün mesele enflasyondaki tırmanışın sürüp sürmemesi ile ilgili. Türkiye'nin döviz ihtiyacı yani ithalat ve borçların ödenme talebi de dövizi belirliyor. Önümüzdeki aylarda ekonomide büyüme değil de yavaşlama yönünde eğilim olabilir, bu da ithalat talebini azaltır. Tüm bunlar toplamda döviz fiyatını yükseltmek yerine yavaşlatan, hatta yataya yönelten etkenler olur. İktidar yerel seçimlerden sonra piyasayı sıkılaştıran, talebi düşüren sert önlemler alabilir. Esasında son sözü tabii ki enflasyon söyleyecek. İktidar enflasyonu kontrol altına alabilirse dövizde de yavaşlama söz konusu olabilir" şeklinde konuştu.