Sabreden Ucuza Alacak! O Otomobillere ÖTV İndirimi Geliyor

Otomobil satın almayı düşünenleri sevindirecek gelişmelerden biri de Plug-in hybrid araçlar (PHEV) araçlarda yapılması beklenen ÖTV indirimi. Çevre dostu araçlara yönelik teşvikler arasında bulunan indirim yasalaşırsa hem alıcıya indirim olarak yansıyacak hem de sıfır emisyonlu araçların kullanımı yaygınlaşmış olacak.

Yeni yasa taslağı ile birlikte, plug-in hibrit araçlar için ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) indirimi müjdesi geldi. Bu sayede hem sıfır emisyona katkı sağlanacak hem de sürücülere cazip bir alternatif sunulacak.

HANGİ ARAÇLAR KAPSAM DAHİLİNDE?

Kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olan, sadece elektrikli sürüş menzili 70 kilometre ve üzerinde olan plug-in hibrit araçlar bu ÖTV indiriminde faydalanacak. Elektrikli araç satın almayı kolaylaştıracak ÖTV desteği ile birlikte birçok değişiklik de hayatımızın içerisinde yer alacak.

Yeni ÖTV oranları şu şekilde olacak:

Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.350.000 TL'yi aşmayan araçlar yüzde 30, aşanlar ise yüzde 60 ÖTV’ye tabi olacak.

Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen fakat 1800 cm3'ü geçmeyen araçlardan ÖTV matrahı 1.350.000 TL'yi aşmayanlar yüzde 70 ÖTV’ye tabi olacak.

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci ÖTV indirimi yasa taslağının kapsayacağı otomobilleri X hesabından şöyle özetledi:

TASLAK NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Yasa taslağı henüz Meclis'te görüşülmeyi bekliyor. Kabul edilmesi halinde, plug-in hibrit araçlar için ÖTV indiriminin 2024 yılı sonlarında veya 2025 yılı başlarında yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Ekonomi Haberleri