Batı ülkeleri, Ukrayna'ya saldıran Rusya'ya ağır ekonomik bedel ödetmek için özellikle finans, enerji ve ulaşımla birlikte ticaret ve bireysel kısıtlamaları da içeren çok sayıda yaptırımı yürürlüğe koydu.
ABD Rusya'nın dolar rezervlerine erişimini kesti
ABD Hazine Bakanlığı, Rusya Merkez Bankası ve Varlık Fonu'nun dolar rezervlerine erişimini kesti
ABD'den işlem yasağı
ABD Hazine Bakanlığı, Rusya Merkez Bankası ile işlem yapılmasına yasak getirdi.
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu başkanına yaptırım
Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili, bugün itibarıyla Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ve RDIF Başkanı Kirill Dmitriyev’in yaptırım listesine alınacağını ifade etti.
Volvo Rusya'ya araç gönderimini durdurdu
Volvo, yaptırımlar ve potansiyel risklerden dolayı ikinci bir emre kadar Rusya'ya araç gönderimini durdurdu.
Yunanistan, Rusya vatandaşlarına yatırım amaçlı oturma izni vermeyi durdurdu
Yunanistan'ın, Rusya vatandaşlarına yatırım amaçlı oturum izni verme ve yenileme işlemlerini durdurduğu bildirildi.
Yunanistan Göç ve İltica Bakanlığından yapılan açıklamada, Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis'in talimatıyla Rusya Federasyonundan gelenlerin yatırım amaçlı oturum izni başvurularının inceleme sürecinin askıya alındığı ve yeni başvuruların da kabul edilmeyeceği belirtildi.
Açıklamada, "Üst düzey firma yetkilileri" kategorisindeki oturma izinlerinin de yeni bir talimata kadar incelenmeyeceği kaydedilerek, Yunanistan'ın, Avrupa Birliği'nin konuya ilişkin kararlarını beklediği ifade edildi.
Güney Kore'den SWIFT kararı
ABD ve AB'nin bazı Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarmasının ardından Güney Kore'den de aynı adım geldi. Güney Kore ayrıca, Rusya'ya stratejik ürünlerin ihracatını yasakladığını duyurdu.
İngiltere'den ek yaptırımlar
İngiltere hükümeti, Ukrayna'ya yönelik askeri harekat nedeniyle Rusya Merkez Bankası'na karşı ek yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu: "Birleşik Krallık hükümeti, ülkedeki gerçek ya da tüzel kişilerin Rusya Merkez Bankası, Varlık Fonu ve Maliye Bakanlığı ile finansal işlemlerde bulunmasını yasaklayan kısıtlamaları yürürlüğe koymak için gerekli tüm adımları derhal atacaktır."
Ülkeler yaptırımda uzlaştı
Rusya'nın saldırılarının devam etmesiyle yaptırımların kapsamları giderek genişletilirken, en son ABD, İngiltere, Kanada ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri uygulanacak ilave ekonomik yatırımlar konusunda uzlaştı.
'Putin, bu savaşı sadece Ukrayna'ya açmadı'
Yaptığı basın toplantısında Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, "Ukraynalı silahlı kuvvetler işgale karşı duruyorlar. Putin, bu savaşı sadece Ukrayna'ya açmadı. Dünya güvenliğine yönelik bir durumdur." dedi.
'Elimizden gelen yardımı yapıyoruz'
Ukrayna'na ellerinden gelen yardımı yaptıklarını belirten Borrell, "Bu hafta 4. kez AB Komisyonu başkanlarını topluyorum. Ukrayna Dışişleri Bakanı'nın tekliflerini ileteceğim. Acil bir şekilde gerekli malzemeleri tedarik edeceğiz." ifadelerini kullandı.
'Eşi benzeri olmayan bir dönemden geçiyoruz'
Eşi benzeri olmayan bir dönemden geçtiklerini söyleyen Borrell, "AB'nin silah sağlamamasından bahsediliyordu ama Ukrayna ordusuna destek vermek için uğraşıyoruz. Eşi benzeri olmayan bir dönemden geçiyoruz. Bu iş burada bitmeyecek. Ekibime ve AB çalışanlarına talimatta bulundum. Ukrayna ordusunun ihtiyaçlarına yanıt vereceğiz. Sayın Kuleba'nın bahsettiği ihtiyaçlardan bahsediyorum." dedi.
Avrupa hava sahası Rus uçuşlarına kapatılacak
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen iseAvrupa hava sahasının Rus uçaklarına kapanacağını ve Belarus'a da yaptırımlar getirileceğini açıkladı.
Rus kanalları da kapatılacak
"Rus Russia Today ve Sputnik kanalları kapatılacak" diyen Von Der Leyen, "Putin'in savaşını meşrulaştırmak için yalanlarını yayamayacaklar. Diğer saldırganı da hedef alacağız. Lukaşanko'nun rejimini de hedef alacağız yeni bir yaptırım paketiyle. Yeni sektörlerle ilgili kısıtlayıcı tedbirler uygulayacağız. Rusya ile kullanılan ürünlerine de yasak getireceğiz. Ayrıca savaşa destek sağlayan Belarus vatandaşlarına da yaptırımlar getireceğiz. Hava sahamız Rus uçaklarına kapanacak" ifadelerini kullandı.