Motorlu taşıtlar yönetmeliğinde beklenmedik hamle! Yetki artık kimde?

Yetki belgesi verme şartları arasındaki ruhsat zorunluluğu kaldırılırken, çalışma yerlerinin ruhsatlandırılması ve denetimi belediyelerin sorumluluğunda kalmaya devam edecek.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, motorlu taşıtlar yönetmeliğinde yapılan yeni düzenlemeyi kamuoyuyla paylaştı. Bakanlık, yetki belgesi verme şartları arasında yer alan ruhsat zorunluluğunu kaldırarak sektörde önemli bir değişikliğe imza attı.

Bakan Gürcan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu adımın bürokrasiyi azaltarak iş süreçlerini hızlandırmayı hedeflediğini belirtti. Düzenleme sayesinde işletmelerin yetki belgesi alımında karşılaştıkları engellerin ortadan kalkacağı ve sektörün daha dinamik bir yapıya kavuşacağı ifade edildi.

Öte yandan, çalışma yerlerinin ruhsatlandırılması, ruhsatların verilmesi ve denetlenmesi konusundaki yetkinin belediyelerde olmaya devam edeceği vurgulandı. Bu sayede yerel yönetimlerin denetim mekanizmalarının etkinliği korunarak, hizmet kalitesinin sürdürülebilirliği sağlanacak.

Bakan yardımcısı şunları kaydetti:

"Ticaret Bakanlığı olarak yetki belgesi verme şartları arasında bulunan ruhsat zorunluluğunu kaldırdık. Ancak Çalışma yerlerinin ruhsatlandırılması, ruhsatlarının verilmesinde ve denetlenmesinde yetki zaten belediyelerdedir.

Genel olarak her işletmenin olduğu gibi, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmelerin (Oto galeriler) de "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde, o Yönetmelikteki şartları sağlayarak ruhsat alma yükümlülükleri devam etmektedir. Ancak, bundan böyle ruhsat kontrolü Bakanlığımızca değil, yetkili idareler Belediyeler tarafından Ruhsat Yönetmeliği kapsamında yapılacaktır.

Ruhsat Yönetmeliğinde, oto galeriler için genel şartların yanı sıra; öncelikle faaliyet konusuyla ilgili toplu iş yerlerinde açılması, tapu kütüğünde dükkân, mağaza, ofis ve büro gibi iş yeri niteliğini haiz bağımsız bölüm niteliğini haiz olması, ana gayrimenkulün kayıtlı bulunduğu tapu kütüğünde, mesken olarak gösterilen bağımsız bölüm bulunmaması, çevreye, altyapıya ve trafiğe getirdiği yük ile, can ve mal güvenliği riskine ilişkin Valilik görüşünün bulunması, açık ve kapalı faaliyet alanı büyüklüğünün en az altmış metrekaresi teşhir alanı olmak kaydıyla seksen metrekareden az olmaması gibi özel şartlar da öngörülmüş olup, yetkili idarelerce yani belediyelerce bu şartları haiz işletmeler ruhsatlandırılmaya ve ruhsat kontrolü yapılmaya devam edilecektir."

Ekonomi Haberleri