İngiliz haber ajansı Reuters, Refinitiv Eikon verilerine göre Türkiye’nin Rusya’dan petrol ithalatının yılın ilk 8 ayında ikiye katlandığını belirterek, Batı'nın Moskova'ya yönelik yaptırımları karşısında iki ülkenin iş dünyasında ve özellikle enerji ticaretinde daha geniş bir iş birliğine hazırlandığını vurguladı.
Reuters’ın bugün yayınladığı analizde “Türkiye ve Rusya arasındaki ticarette, bu yılın başlarında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'yı terk eden Avrupa Birliği şirketlerinin yarattığı boşluğu doldurmak için Rus meslektaşlarıyla iş yapması yasaklanmayan Türk şirketlerinin devreye girmesiyle ilkbahardan bu yana patlama yaşıyor. Rusya Ukrayna'daki eylemlerini 'özel bir askeri operasyon' olarak nitelendiriyor” ifadelerine yer verildi.
Refinitiv verilerine göre Türkiye, Ural ve Sibirya Light türleri de dahil olmak üzere Rusya'dan petrol ithalatını ocak-ağustos döneminde 200 bin varilin üzerine çıkardı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 98 bin varildi. Veriler, Türkiye'nin ana rafinerileri TÜPRAŞ ve Azerbaycanlı SOCAR'ın STAR rafinerisinin bu yıl Rus Ural ve Sibirya Hafif petrolü alımını önemli ölçüde artırırken, Kuzey Denizi, Irak ve Batı Afrika türlerinin alımını azalttığını gösteriyor.
Rusya’da petrol fiyatları düşük kaldı
Son birkaç yıldır STAR rafinerisi, Rus petrolünün fiyatının artmasıyla birlikte Ural petrolüne yakın kalitede olan Norveç'in Johan Sverdrup ve Irak petrolü alımlarını artırdı. Bu yıl Rusya'da petrol fiyatları Brent karşılaştırma ölçütü karşısında tarihi düşük seviyelere gerilerken, Kuzey Denizi ve Irak'ta petrol fiyatları artış gösterdi.
Refinitiv Eikon verilerine göre, STAR rafinerisinin Ocak-Ağustos 2022 döneminde Rusya'dan yaklaşık 90 bin varil petrol satın alması bekleniyor. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 48 bin varil olarak gerçekleşmişti.
‘Rafinaj marjlarının düşük olması Türkiye’deki rafinerilerin kârını destekliyor’
Verilere göre, TÜPRAŞ da bu yılın ocak-ağustos döneminde Rusya'dan yaklaşık 111 bin varil petrol satın alacak. Geçeneçen yılın aynı döneminde bu rakam sadece 45 bin varildi. Akdeniz petrol piyasasında faaliyet gösteren ve basına konuşma yetkisi olmadığı için ismini vermek istemeyen bir satıcı, "Türkiye'deki rafinerilerin Rus petrolü alımında herhangi bir sınırlama olmadığı için bu tercihi yaptıkları açık" dedi. Satıcı, Ural petrolünün rafinaj marjlarının iyi olmasının Türkiye'deki rafinerilerin kârını desteklediğini de sözlerine ekledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ağustos ayı başında bir araya gelmiş ve ticari işbirliğini artırma konusunda anlaşmışlardı.