Piyasalarda Türkiye İçin Kritik Hafta

Geçtiğimiz hafta piyasalar hareketli bir seyir izlerken, yeni haftada da önemli gelişmelerin yaşanması bekleniyor. Özellikle Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ve Moody's'in Türkiye değerlendirmesi, yatırımcıların yakından takip ettiği konular arasında yer alıyor.

Piyasalar, hareketli geçen bir haftanın ardından önemli bir haftaya daha giriş yapıyor. Yeni haftada Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı ve Türkiye'yi ilgilendiren Moody's değerlendirmesi öne çıkıyor. Küresel piyasalarda ABD'de tüketici enflasyonundaki yavaşlama ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları sonrasında bu hafta olumlu bir seyir izlenirken, gözler şimdi Avrupa Merkez Bankası'nın alacağı faiz kararında.

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylık bazda yüzde 0,1 düşüş gösterirken, yıllık bazda yüzde 3 artışla piyasa beklentilerinin altında kaldı. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 3,3 ile Nisan 2021'den sonraki en düşük seviyeye geriledi. Ülke genelinde işsizlik maaşı başvuruları da tahminlerin altında kalarak 222 bin oldu.

ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise haziranda aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,6 artış gösterdi, bu da beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Jerome Powell'ın açıklamalarıyla Fed'in faiz indirimine gitme beklentileri güçlenirken, para piyasalarında risk iştahının arttığı gözlendi. Fed'in bilanço büyüklüğünde azalışın devam ettiğini vurgulayan Powell, Bankanın faiz politikasını şekillendirme konusunda ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Jerome Powell

Haftanın en önemli gündem maddesi perşembe günü Türkiye saatiyle 15.15'te açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı olacak. ECB'nin para politikasında değişiklik beklenmemekle birlikte, gelecek döneme ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

İngiltere Merkez Bankası Baş Ekonomisti Huw Pill, faiz indirimine ilişkin zamanlamada hala belirsizlik olduğunu belirterek, piyasalardaki fiyatlamaları etkiledi.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 1,96 değer kazancıyla tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirerek tamamladı. Gelecek hafta Türkiye'de de Moody's'in Türkiye değerlendirmesi önem taşıyor.

Ekonomi Haberleri