Piyasalara Credit Suisse bombası düştü

İsviçreli dev yatırım bankası Credit Suisse, CDS'lerinin 10 yılın zirvesine tırmanması ve hisselerinin finans piyasaları için sistemik risk oluşturacak şekilde düşmesi endişe yarattı. Alman yatırım bankası Deutsche Bank için de aynı sorunlar dile getiriliyor. Avrupa’da yeni bir bankacılık krizi yaşanabileceği olasılığı da konuşuluyor.

1.5 trilyon dolarlık varlık yöneten İsviçre merkezli yatırım bankası Credit Suisse’in hisseleri Şubat 2021’de 14,90 dolar düzeyindeyken, ekim itibariyle 3,90 dolara kadar gerilemiş durumda. Mart 2021’de piyasa değeri 30 milyar frankın üzerinde olan Credit Suisse’in piyasa değeri şu anda yaklaşık 10 milyar İsviçre Frangı’na düşmüş durumda. Bankanın 14 yıllık CDS’leri de Eylül 2022 itibarıyla Lehman Brothers’ın çöktüğü 2008 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaştı. S&P Global Market Intelligence verisine göre Credit Suisse’in 5 yıllık Kredi Risk Primleri (CDS) cuma günü 6 baz puan artışla 247 puanda kapanarak 10 yılın en yüksek seviyesini gördü. Credit Suisse’in CDS’leri yılın başında 57 bps seviyesindeydi. Şirketin tahvillerini temerrüde karşı sigortalamanın maliyeti, hisse senetlerinin de yeni bir rekor düşük seviyeye ulaşmasıyla birlikte geçen hafta yaklaşık yüzde 15 artarak 2009’dan beri görülmeyen seviyelerde bulunuyor. Deutsche Bank hisseleri de 2008 krizi sonrası yükseldiği 45 Euro zirvelerinden 7,65 Euro’ya kadar gerilemiş durumda.

Lehman’ın çöküşüne benzer mi?

İki banka da “sistemik olarak önemli finansal kurumlar” (SIFI) kategorisinde yani “too big to fail” (batmak için çok büyük) bankalar arasında. Birçok gözlemci tarafından 2009 finansal krizinin sembolü haline gelen Lehman Brothers’ın çöküş dönemine benzetilen Avrupa bankalarının durumunun ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin 3 Ekim’de gerçekleşecek kapalı yönetim kurulu toplantısında ana gündemlerden biri olması bekleniyor.

Banka yöneticileri reddediyor

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times'ta yer alan habere göre, Credit Suisse’in bir yöneticisi bankanın sermaye artırmak için yatırımcılarla görüştüğüne dair çıkan haberleri reddetti. Yönetici, hisse fiyatının rekor düşük seviyelerde olması ve düşük derecelendirme notlarının etkisiyle borçlanma maliyetleri yüksek olması nedeniyle bankanın böyle bir adım atmaktan kaçındığını belirtti. Bankanın CEO’su Ulrich Koerner de Reuters’un gördüğü şirket içi bildirime göre cuma günü çalışanlara sermaye ve likiditenin sağlam olduğunu ifade etmişti.

Bloomberg’e göre de banka yeni borçlanma araçları geliştirmenin yanı sıra Latin Amerika varlık yönetimi operasyonlarının satışını ve First Boston markasını canlandırmayı planlıyor.

Ekonomi Haberleri