Asgari ücret artışı konusunda açıklamalarda bulunan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), kendilerine devlet tarafından verilen asgari ücret desteğinin 100 liradan 200 liraya çıkarılmasını talep etti.
Patronlar, bu durumda dahi açlık sınırının altındaki asgari ücrete sadece yüzde 12'lik bir zam teklifinde bulundu.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, konuyla ilgili konuşan bir TİSK yetkilisi, işverene sağlanan devlet desteğinin 100 liradan 200 liraya çıkarılması şartıyla asgari ücrete yüzde 12, yani bu yıl sonu beklenen enflasyon oranı kadar zammın makul olacağını öne sürdü.
Yüzde 12'lik zam 2 bin 20 lira olan asgari ücreti göz önünde bulundurunca 242 liraya tekabül ediyor. Kısacası patronlar, 2 bin 262 lirayla bir ay boyunca insanca geçinilebileceğini iddia ediyor.
Patronların temsilcisi, yüksek zammı istememelerinin bahanelerini şöyle sıraladı:
"Asgari ücret beklentilerimizin üzerinde artarsa rekor düzeydeki işsizlik yeni rekorlar kırabilir. Özellikle Anadolu'daki işverenler bu ücretleri kaldıramaz ve ne yazık ki işsizler ordusuna yeni işsizler eklenir. (En son ağustos itibarıyla dar anlamda 4 milyon 650 bin, geniş anlamda 9 milyon 136 bin işsiz var.)
2015'ten bu yana iki genel, bir yerel, bir Cumhurbaşkanlığı seçimi ve bir halk oylaması olmak üzere neredeyse her yıl bir-iki seçim yapıldığı için asgari ücret TÜFE'nin çok üzerinde arttı. Yakın bir zamanda seçim yok. Bu nedenle de 2020'de yüksek zam beklemiyoruz. (2015 Aralık'tan Kasım 2019'a kadar olan dönemde asgari ücret artışı yüzde 102, TÜFE artışı yüzde 62.2 oldu)
Kayıt dışı istihdam hızla artarken, zam makul seviyeyi aşarsa kayıt dışılık daha da artar, insanlar daha düşük ücretlere kayıt dışı çalışmak zorunda kalabilir. (Kayıt dışı istihdam son 1 yılda 2.1 puan artarak yüzde 36.1'e çıktı)"