Patronlardan Müfredat, Can Atalay ve Kutuplaşma Uyarısı

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, AKP'li Mehmet Şimşek'in de olduğu toplantıda iktidara sert eleştiriler getirdi. Turan, müfredattan Can Atalay'ın vekilliğine kadar birçok konuya değindi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'na Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı. Şimşek'in konuşmasından önce kürsüye çıkan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, AKP'ye ağır eleştiriler getirdi.

Orhan Turan, 2016 sonrasında uygulanan hatalı politika ile enflasyonun kötüleştiğini belirtip, "Son bir yıldır yeniden doğru para politikamıza dönmüş olmamızı çok önemsiyoruz. Yıl sonunda enflasyonu yüzde 40'ın altına çekebilmeyi umuyoruz. Enflasyonu istediğimiz noktalara düşürene kadar kararlılıkla bu sürece devam etmeliyiz." dedi.

"VAKİT KAYBETTİK BEDELİ DE ÇOK AĞIR OLDU"

Türkiye'nin son 10 yılda fakirleştiğini de belirten Turan, "Geride bıraktığımız 10 yılı kaybetmemiş olsaydık bugün çok farklı bir tabloyu konuşabilirdik. Düşük enflasyon, bütçe disiplini, hiç sorunsuz finanse edilebilen cari açık ve stabil bir TL, çok daha yüksek kişi başı gelir anlamına gelecekti. Ne gelir dağılımı böylesine bozulmuş olacaktı, ne emeklinin satın alma gücü bu kadar düşmüş, ne de gençler geleceklerini yurt dışında arar hale gelmiş olacaktı. Vakit kaybettik ve bunun bedeli ağır oldu. Şimdi ise yeniden doğru adımları atmaya başladık." dedi.

Turan, AKP iktidarının tekçi ve otoriter politikasına tepki gösterdi. Kurumların bağımsızlığına vurgu yapan Turan şunları söyledi:

"NORMALLEŞME HERKESİ UMUTLANDIRIYOR"

  • "Öte yandan vakit kaybettiğimiz bu süreç bize sıkı sıkıya sarılmamız gerekenleri de hatırlattı. Kurumlarımızın bağımsızlığını korumanın hukukun üstünlüğünü gölge düşürmemenin
  • Özgürlüklerden çoğulculuktan ödün vermemenin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gördük
  • Şimdi geçmişten ders çıkartıp geleceğe bakalım
  • Kamplaşmanın kutuplaşmanın kimseye faydası olmuyor. Siyasetteki normalleşme herkesi umutlandırıyor

"AŞIRI MERKEZİ YÖNETİM FİKİRLERİN ÇIKIŞINI ZORLAŞTIRIR"

  • Yerel bilgi ve tecrübe harekete geçirmek Türkiye'yi bölmez, aşırı merkezi ve hiyerarşik bir yönetim anlayışı iyi ve yenilikçi fikirlerin çıkışını zorlaştırır"

"SEÇİLMİŞ VEKİLLERİN MECLİS'TE YER ALAMAMASI İLE MİLLİ İRADE KORUNMAZ"

Turan, tartışmalı şekilde vekilliği düşürülen Can Atalay ve Mehmet Şimşek'in dahil olduğu bakanların atama yoluyla gelmesini eleştirdi. Turan şunları dile getirdi:

  • Milletin oyu ile seçilmesi gereken pozisyonlara atama yoluyla görevlendirme yapılması ya da seçilmiş vekillerin Meclis'te yer almaması ile mili irade korunmaz
  • İfade özgürlüğü siyaseti kaosa sürüklemez, farklı fikirler ayrılık değil zenginlik getirir
  • Son iki seçimin sonucunu düşündüğümüzde halkın siyaset ferasetini düşünmek yersizdir

Turan, yeni öğretmenlik meslek kanunu çalışması ve getirilen gerici müfredata tepki gösterdi. Turan şunları söyledi:

  • Bilimsel bilgi ile ahlak ve değerler arasında bir karşıtlık yoktur
  • Bilginin öğrenilmesi değerleri zedelemez. Bilginin öğretilmemesi çağın gerisine düşürür
  • 50 yıldır eğitimin öneminin vurgulayan bir kuruluş olarak müfredatta yapılan değişiklik hepimizin dikkatini çekti. Bu değişiklik toplumda da önemli tepkilere yol açtı.
  • Cumhuriyet değerlerine, bilimselliğe ve çağdaş eğitim normlarına uygunluk konusundaki eleştirilerin giderilmeden uygulamaya alınacak bir müfredatın çocuklarımızın geleceğine ve kalkınma hedeflerine katkı sağlamayacağına inanıyoruz
  • Eğitim konusunda Müfredattan öğretmene kadar her alanda düzenleme yapılırken tarafların desteğini alarak katılımcı şekilde planlama yapılmalı
  • Ülkemizin refah düzeyinin artmasında insan kaynaklarının büyümeye el verişli olarak yetişme zorunluluğu var

Ekonomi Haberleri