IMF, "Dengesizlikler Azalıyor" başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, 2023'teki gelişmekte olan piyasalara sermaye akışları incelendi. 2022'deki düşük seviyelerden sonra toparlanma yaşandı. Net sermaye girişleri 110 milyar dolara yükseldi. Bu, 2018'den bu yana en yüksek seviye.
ÇİN HARİÇ DİĞER PİYASALAR YÜKSELİYOR
Rapora göre, Çin dışındaki gelişmekte olan piyasalara yatırım arttı. Çin’den 2022-2023 döneminde sermaye çıkışları yaşandı. Çok uluslu şirketler, kazançlarını geri götürdü. Jeoekonomik değişimler bu duruma etki etti.
GELİŞEN PİYASALAR DAYANIKLILIK GÖSTERDİ
Çoğu gelişmekte olan piyasa, küresel parasal sıkılaşmaya karşı dirençli oldu. Bu, sağlam mali ve parasal politikalar sayesinde gerçekleşti. Ülkeler daha etkili politikalar uyguladı. Dayanıklılıklarını artırdılar.
ABD DOLARININ GÜCÜ SÜRÜYOR
Raporda, ABD dolarının 2023 ve 2024'te güçlü kaldığı belirtildi. Diğer rezerv para birimleri karışık seyir izledi. Küresel brüt sermaye girişleri yüzde 5,8’den yüzde 4,4’e düştü. ABD’nin küresel brüt girişlerdeki payı yüzde 23'ten yüzde 41'e çıktı.
ÇİN VE FİNANS MERKEZLERİNDE AZALMA
Çin’e giden ve Çin’den gelen küresel sermaye akışları önemli ölçüde düştü. Bu durum, finansal parçalanmanın arttığını gösteriyor. Büyük çok uluslu şirketler, bazı stratejilerini geri çekti. Bu da küresel akışlardaki payın azalmasına yol açtı.
IMF, gelişmekte olan piyasalara sermaye akışlarının toparlandığını duyurdu. Çin hariç, bu piyasalara net sermaye girişleri 110 milyar dolara çıktı.