Türkiye yabancı otomotiv devlerinin üretim merkezi olmaya doğru gidiyor. Halihazırda birçok otomotiv şirketinin üretim yaptığı Türkiye'de son zamanlarda elektrikli araç üretmi dikkat çekiyor.
Daha önce elektrikli otomobil üreticisi BYD, Manisa'da fabrika yatırımı yapacağını açıklamıştı.
Şimdi ise 1997 yılından bu yana Kocaeli'nin İzmit ilçesinde otomobil üretimni sürdüren Hyundai, elektrikli araç üretimi için düğmeye basıyor.
Şirket, İzmit'teki fabrikasında yüzde yüz elektrikli araç üretmeye hazırlanıyor. Martta duyurusu yapılan bu hamle ile ilgili hiç bir ayrıntı yoktu. Şimdi ise plan daha netleşmiş görünüyor.
Hyundai Motor Türkiye Genel Müdürü Murat Berkel, "Türkiye'de yeni bir elektrikli otomobil üreterek, Togg'dan sonra Türkiye'de yüzde yüz elektrikli otomobil üreten ilk şirket olacağız." dedi.
Şirket daha önceki açıklamasında İzmit'te üretilecek araçların Avrupa'ya ihraç edileceğini açıklamıştı.
HaberTürk’ten Yiğitcan Yıldız’ın haberine göre, Berkel, mart ayında duyurulan yatırımla ilgili İzmit'teki fabrikada yeni bir hat kurulacağını açıkladı.
TARİH VERDİ: ÜRETİME BAŞLAYACAKLAR
Berkel plana dair şu bilgileri verdi:
"2024'te fabrikamızın 245 bin adetlik kapasitesinin tamamını kullandık. Bu yıl 190 bin adetlik kapasiteye kullanacağız. Bunun sebebi elektrikli otomobilimize yer açmak. Yeni bir hat kurulumu yapılıyor, Ağustos 2026'da elektrikli otomobilimizin üretimine başlamayı hedefliyoruz"
Otomotiv pazarının 2025 sonunda 1 milyon 150 bin adedi bulabileceği öngörüsünü paylaşan Berkel, şunları kaydetti:
"Kredi faiz oranları daha düşük olsa, pazar daha da yukarı doğru gider. Biz bu yıl 65 bin adet otomobil satmayı hedefliyoruz. 2030'a kadar yılda 90 bin adet otomobil satar hale gelmek istiyoruz. Yaptığımız araştırmalarda 2030 yılına kadar toplam pazarın artacağını öngörüyoruz. Bizim de gelecek yıllarda satışlarımızın artmasında pazarın büyüme trendi etkili olacak."
2025 HEDEFİNİ AÇIKLADI
Berkel, Inster modelinin 2025 satış hedefini 1500 adet olarak açıkladı. Berkel yıl içinde Ioniq 9 modelinin de Türkiye'ye geleceği bilgisini paylaştı. Elektrikli araç pazarının 150 bin adede çıkmasını beklediklerini söyleyen Berkel Hyundai'nin ise 2025 sonuna kadar 8 bin adet elektrikli otomobil satmayı planladığını aktardı.
INSTER'IN ÖZELLİKLERİ NE?
Öte yandan Antalya'da tanıtımı yapılan Inster, iç ve dış tasarımında kişiselleştirilebilen detayları ile dikkat çekiyor. Bu kapsamda, önümüzdeki dönemde bayilere birçok aksesuar donanımının gelmesi planlanıyor.
49 kWh bataryasıyla 360 kilometre menzil sunan model, soğuk iklimlerde şarj performansını artıran bir batarya ısıtma sistemiyle donatılmış durumda. Yapılan açıklamaya göre, yüksek verimli ısı pompası, enerji kullanımını optimize ederek aracın genel performansına ve menziline katkıda bulunuyor.
Otomobil, 84.5 kW (115 PS) güç üretirken tek bir motorla hareket ediyor ve maksimum tork değeri ise 147 Nm olarak açıklanıyor. Aracın 100 km’deki ortalama enerji tüketimi ise 15,3 kWh olarak veriliyor.
Antalya'da aracı test eden Yiğitcan Yıldız şunları aktardı:
"Inster, McPherson destekli ön süspansiyon ve birleştirilmiş burulma kirişli arka aks ile sınıfının üzerinde bir yol konforu sunuyor. Antalya şehir merkezinden Belek'e yaptığımız kısa sürüşte, aracın otoyol performansının ve bozuk yollarda orta sertlikteki süspansiyonlarıyla darbelere karşı gösterdiği direnç seviyesinin bir üst sınıf olan B segmente yakın olduğunu tespit ettik.
3.82 m uzunluğuna rağmen kızaklı arka koltukları sayesinde geniş bir iç mekanla dikkat çeken Inster, markanın Ioniq modellerinde de yer verilen direksiyon simidi, dijital gösterge ekranı ve vites değiştirici gibi detaylar sahip."