Otomobil Satışında Yeni Dönem Başlıyor: 700 Bin TL Zam Gelecek

Sıfır otomobil fiyatlarına 400 bin ile 700 bin TL arasında zam gelecek.

Otomotiv sektöründe beklenen tarihler geldi! Sektör bu iki güne odaklandı. İlk olarak, yarın Avrupa Birliği’nin zorunlu hale getirdiği ‘Genel Güvenlik Yönetmeliği’ (GSR) devreye giriyor. Ardından, 8 Temmuz Pazartesi günü Çin’den ithal edilen otomobillere ilave gümrük vergisi uygulanmaya başlayacak.

Bu değişiklikler otomobil piyasasında dengeleri altüst edecek gibi görünüyor. Geçtiğimiz haftalarda duyurulan kararlar yarından itibaren yürürlüğe girecek ve bu adımların sıfır otomobil fiyatlarına zam olarak yansıması bekleniyor.

STOKLARDAKİ ARAÇ SAYISI YÜKSEK

Mynet'in derlemesine göre, 7 Temmuz itibarıyla Avrupa Birliği’nin yeni otomobillerde zorunlu hale getirdiği GSR uygulaması başlayacak. Bu tarihten sonra, markalar GSR özelliklerini taşımayan otomobilleri, önceki yıl yaptıkları toplam satışın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde satabilecek. Sektör temsilcileri, markaların elinde GSR özelliklerine sahip olmayan 50 binden fazla araç olduğunu belirtiyor.

ULUSAL TİP ONAYLI ARAÇLAR İÇİN EK SÜRE

Geçtiğimiz günlerde alınan bir kararla, ulusal tip onayı ile üretilen araçlar için uygulama tarihi 31 Ağustos’a ertelendi. Ancak bu karar ithal otomobiller için geçerli değil.

ÇİN'DEN İTHAL ARAÇLARA YENİ VERGİ

8 Temmuz Pazartesi günü itibarıyla Çin'den ithal edilen binek araçlara yüzde 40 ilave gümrük vergisi uygulanacak. Resmi Gazete’de 8 Haziran’da yayımlanan karar doğrultusunda, Çin'den ithal edilen tüm yakıt tiplerindeki binek araçlara en düşük 7 bin dolar gümrük vergisi belirlendi.

İLK 5 AYDA 40 BİN SATIŞ

Türkiye’de satış yapan Çinli marka sayısı 10’u aşmış durumda ve bu markalar toplam pazardaki payını yüzde 10 seviyelerine çıkardı. En fazla satışı ise yerli markaları geride bırakan Chery gerçekleştirdi.

FİYATLARDA 700 BİN TL’YE VARAN ARTIŞ BEKLENTİSİ

Mevcut yüzde 10 verginin üzerine yüzde 40 ek gümrük vergisi, KDV ve ÖTV de eklenince Çinli otomobillerde fiyat artışlarının 400-700 bin TL arasında olabileceği öngörülüyor. Bu durum, markaların Türkiye’ye yönelik üretim planlarını yeniden gözden geçirmelerine neden olabilir.

YATIRIM YAPAN ÇİNLİ MARKALAR VERGİDEN MUAF OLACAK

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, yatırım teşvik belgesi kapsamında Türkiye’de yatırım yapan Çinli otomobil markaları, gümrük muafiyetinden yararlanarak bu ek mali yükümlülükten muaf tutulacak.

SATIŞLAR HIZ KESMEDİ

Otomotiv pazarında Haziran ayında yıllık olarak bir düşüş yaşansa da satışlar 100 bin barajını aştı. 2023 yılı Haziran ayına göre satışlar yüzde 5,3 azalarak 106 bin 238 adet oldu. Bu iki önemli kararın tetiklediği satışlar, Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 artarak 577 bin 981 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları yüzde 7,3 artarak 462 bin 955 adede, hafif ticari araç satışları ise yüzde 8,7 azalarak 115 bin 26 adede ulaştı.

Ekonomi Haberleri