Önceki sunumu sosyal medyada alay konusu olmuştu... YEP'te neler vardı?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Yeni Ekonomi Paketi'ni açıklarken, AKP hükümetlerinin, son 16 yılda tüm vaatlerini yerine getirdiğini ve bu geleneğin devam edeceğini söylemişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, tüm küresel ve bölgesel ekonomik zorluklara karşın Türkiye'nin tüm hedeflerine güçlü bir şekilde yürümesini sağlayacak bir ekonomik program hazırladıklarını belirterek, "Bu amaçla programın adını Yeni Ekonomi Programı olarak belirledik." dedi.

Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Dengelenme, Değişim ve Disiplin" sloganıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı'nı (2019-2021) açıklamıştı.

Albayrak'ın açıklamalarından başlıklar şöyle idi:

"Tüm küresel ve bölgesel ekonomik zorluklara karşılık bir ekonomi programı hazıladık. Tüm paydaşların bir araya gelerek oluşturduğu bu program ilk defa bu düzeyde bu kapsamda bir YEP oldu. Türkiye ekonomisi 2002 yılından 2013 yılına kadar bir çok alanda çok önemli atılımlar gerçekleştirdi.

2002 yılında 3600 dolar olan kişi başı gelir 2013 yılında 3 katına çıktı. İhracatımız 4 kat arttı.

Reel sektörden, akademi dünyamıza kadar birçok kişinin katkı koyduğu ilk OVP oldu. 2002-2013 Türkiye ekonomisi 2002'den 2013'e kadar birçok önemli adımlar atıldı. 3600 dolar olan kişi başı gelir 3 katı arttı. 7 milyon yeni istihdam oluştu. İhracatımız 4 kat arttı.


2013 yılı mayıs ayı sonunda Gezi Olayları ile başlayan süreç, 17-25 Aralık darbe girişimi, ülkemize karşı artan terör saldırıları, bölgemizde yaşanan bizi doğrudan etkileyen savaşlar ve jeopolitik gelişmelerle birlikte 15 Temmuz darbe girişimi yaşandı. Tüm bu süreçler, ülkemizde siyasi istikrarı ve demokrasinin yanında ekonomimizi de hedef aldı. Tüm süreçlerde, siyasi istikrar ve demokrasiyi korumak için her zaman millete gittik ve art arda birçok seçimle karşı karşıya kaldık. Başkanlık ve 24 Haziran seçimleri ile bu ekonomik değişiklikler için halkımızdan çok güçlü bir destek aldık. Bu dönem, dünyanın belli bir ekonomik ve siyasi kırılmalardan geçtiği bir dönem... Ekonomik yaptırımların adeta bir silah gibi kullanıldığı bir dönemden geçiyoruz. 10 Ağustos'ta doğrudan ekonomi ve para birimimizin hedef alınmasıyla Türkiye olarak biz de bu sürecin çok net bir parçası olduk. Tüm süreçler topyekün Türkiye'yi hedef aldı. Planlanan bir dizi ekonomik yapının gerçekleşmesine izin vermedi. Biz her zaman millete gittik. Nihayet başkanlık sistemi ve 24 Haziran seçimiyle halkımızdan büyük bir yertki aldık. Ekonomik yaptırımların silah gibi kullanıldığı bir dönemden geçiyoruz. Tüm zorluklardan ülkemizi güçlenerek çıkarmak için bu güçlü programı hayata geçireceğiz

Ekonomimizin güçlü yanlarını ve zayıf yanlarını gayet iyi biliyoruz. Biz kendi ekonomimizi güçlü kıldığımız sürece küresel ekonomik ve siyasal gelişmelere karşı direncimiz en üst düzeyde olacak. Bugün sizlere açıkladığımız bu program üç ana temel üzerine oturtuldu. Birincisi dengelenme, disiplin ve değişim olarak kurguladığımız bu süreç tüm bu çerçeve ekonomimizin bazı temel alanlarında daha sürdürülebilir bir modele geçmeden bu yıldan başlayarak ekonomik bir dengelenme yaşayacağımız yol haritasını ortaya koyuyor.

PROGRAM 5 TEMEL HEDEF ÜZERİNE KURULU

Disiplinden temel kastımız dengelenme sürecinin kamu maliyesindeki disiplin ile dengelenmesidir. Değişimde temel hedefimiz yapacağımız her politika değişiminde ihracatın artmasını sağlayacak katma değerli alanlara yoğunlaşmaktır.

Hayata geçireceğimiz politikalarla büyümeyi sürdürülebilir ve sağlıklı bir çizgiye oturtacağız. Programımızı 5 temel hedef ve tedbirler üzerine kurguladık. Bu alanlar enflasyon, kamu maliyesi, istihdam ve cari açıkla bankacılık ve reel sektör alanları oldu.

Merkez Bankası elindeki tüm araçları kararlı ve bağımsız bir şekilde kullanmaya devam edecek. Mali politikalar noktasında hükümetimiz toplum genelinde de bir desteğe ihtiyaç var. Yeniden yapılandırılmış finansal istikrar ve kalkınma komitesi hayata geçirilecek.

ENFLASYON VE BÜYÜMEDE YENİ HEDEFLER

Enflasyon hedefi 2018 için yüzde 20.8, 2019 için yüzde 15.9, 2020 için yüzde 9.8 olarak belirlendi. Enflasyonun 2021'de yüzde 6'ya inmesi bekleniyor.

Faiz dışı fazlanın GSYH'ye oranıını 2020'de yüzde 1'e yükselteceğiz. Bütçe açığı da sırasıyla 1.8, 1.9, 1.7 olarak gerçekleşecek.

Cari açığın düşürülmesi dengelenme sürecinin yaşadığı bir diğer unsur. Cari açıktaki düşüş devam edecek. Cari açığın GSYH'ye oranının 2019'da yüzde 3,3, 2020'De yüzde 2,7, 2021'de yüzde 2,6 öngörülüyor.

KAMUDA 76 MİLYAR LİRALIK TASARRUF

Ülkemizin 2002 yılından beri başarı gösterdiği en önemli alan kamu maliyesi ve disiplin. Sadece 2019 yılında 76 milyar kamu kaynağı hayata geçirilecek.

İstihdam önemli başlıklardan biri. İşsizlikte 2020 sonrasında azalış göstermeye başlayacak yüzde 10,8 seviyelerine ulaşmış olacak. 2021 yılına kadar 2 milyon yeni istihdam oluşturulmuş olacak. İşsizliğin 2018 yüzde 11,3, 2019 yüzde 12,1, 2020 sonunda yüzde 11,9 olması bekleniyor.

Yeni ekonomi programımız daha öncekilerden farklı aksiyonlarını sizlere vermek istiyorum. Kamu maliyesi dönüşüm ve değişim ofisi oluşturulacak. Bu ekip sürekli sahada olacak. Alınacak tedbirlerle 2019'da 60 milyar TL'lik tasarruf sağlanacak. 16 milyar TL gelir artırımı elde edilecek. Toplam 76 milyarlık kaynak hayata geçirilecek. Kamu gelirlerini artırmak için yapısal reformları.

Bir diğer önemli konu bankacılık ve reel sektör. Yaşanan tüm bu süreçler Türkiyenin içinden geçtiği önemli adımları atmamızı ortaya koyuyor. Bankacılığın güncel mali süreçleri ve buna yönelik göstergeler Temmuz 2018 itibari ile yüzde 16.1 olarak gerçekleşmiş ve sektörümüzün çok güçlü olduğunu göstermektedir."

ALBAYRAK'IN SUNUMU ALAY KONUSU OLMUŞTU

Albayrak'ın 'PowerPoint' sunumu basitliği ile sosyal medyada alay konusu olmuştu.

 

 

 

Ekonomi Haberleri