O Maden Yatırımcılarını Üzdü! Beklenmeyen Düşüş

Dünyada ve Türkiye'de farklı yatırım aracı arayanların yöneldiği demir vadeli işlemleri, zayıf talep ve Çin'deki yüksek stokların temel çelik üretim bileşeni üzerinde baskı oluşturmasıyla geriledi.

Dalian Emtia Borsası'nda (DCE) Eylül vadeli demir cevheri fiyatları, gün içi işlemlerde %3,3 düşüşle 825,50 yuan/ton (113,56 dolar) seviyesine geriledi. Singapur Borsası'nda da ağustos ayı demir cevheri fiyatları %1,8 düşüşle 108,4 dolara geriledi.

Bu düşüşler, ABD Merkez Bankası'nın güvercin yorumları ve yatırımcıların 15-18 Temmuz'daki önemli toplantıda Çin ekonomisini canlandırmak için ek teşvikler bekliyor olmasının etkisiyle haftalık kazancın ardından gerçekleşti.

Ancak analistler, son dönemde nihai çelik ürünlerine yönelik talebin zayıf seyretmesine dikkat çekerek, gerçek arz ve talep dengesinin hala iyileşmediğini ve bu nedenle geçen hafta ulaşılan yüksek fiyat seviyesinin sürdürülmesinin zor olacağını savunuyor. Zayıf talep nedeniyle çelik üreticilerinin alımları azaldı ve liman stokları yükseldi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda da çelik fiyatları genel olarak düşüş eğiliminde. İnşaat demiri %2,3, sıcak haddelenmiş rulo %1,9, filmaşin %2,3 düşüş yaşarken, paslanmaz çelik fiyatları ise nispeten durgun kaldı.

Ekonomi Haberleri