Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP), Rize'deki alabalık üreticilerine soğuk hava deposu ile tesislerin modernizasyonu için 10 milyon 425 bin lira değerinde malzeme yardımı sağladı.
Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan projelerin kapsamında düzenlenen bir törende konuşan Vali İhsan Selim Baydaş, kentte balıkçılığın geliştirilmesi amacıyla her yıl proje hazırlandığını ifade etti.
Geçen yıl gerçekleştirilen 1 milyon 861 bin liralık Alabalık Tesisleri Modernizasyonu Projesi'nin ardından bu yıl üreticilerin talepleri doğrultusunda 9 milyon 165 bin liralık "Alabalık Tesisleri Modernizasyonu Projesi 2" ve 1 milyon 260 bin liralık "Geleneksel Kıyı Balıkçılarının ve Su Ürünleri Kooperatiflerinin Fiziksel Kapasitelerinin Geliştirilmesi Soğuk Hava Odası Kurulumu Projesi" hayata geçirildi.
Alabalık Tesisleri Modernizasyonu Projesi kapsamında su ürünleri yetiştiricilerine çeşitli destekler sağlandı. Vali Baydaş, projenin bir parçası olarak 100 yavru balık yetiştirme havuzu, 37 kuluçka dolabı, 17 balık taşıma tankı, 4 balık boylama makinesi, 3 yumurta seçme makinesi, 2 balık hasat kepçesi, 2 oksimetre ve 1 kepçe üstü tartı aletinin üreticilere teslim edildiğini açıkladı.
Vali Baydaş, balıkçılık sektörünün ihracat imkanlarından dolayı hızla büyüdüğünü ve Rize'nin üretimde önemli bir konuma geldiğini belirterek, Türk somonunun artık değerli bir alternatif olarak kabul edildiğini ve bu alanda ciddi bir gelişme olduğunu vurguladı.
Rize'nin iç sularının ciddi balık türlerine sahip olduğunun altını çizen Baydaş, türlerin korunması ve çoğaltılması için ciddi çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Vali Baydaş, konuşmaların ardından modernizasyon malzemelerini üreticilere, merkez, Derepazarı, Pazar ve Fındıklı ilçelerindeki balıkçı barınaklarına alabalık üretimi için kurulan 6 soğuk hava odasının anahtarlarını ise su ürünleri kooperatiflerine teslim etti.
Törene, Tarım ve Orman Müdürü Murat Genç, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ile kooperatif temsilcileri ve üreticiler katıldı.
Rize'de karada 41, deniz yüzey alanında 4 su ürünleri yetiştiricilik tesisi, bu tesislerin 37'sinde ise kuluçkahane bulunuyor. Bu tesislerde yılda toplam 5 bin 337 ton alabalık ve 57 milyon 646 bin yavru alabalık yetiştiriciliği yapılıyor.