Nike, Türkiye satışlarını durdurdu

Açıklanan yeni gümrük mevzuatı ticareti doğrudan etkileyecek. Nike'ın ardından dünyaca ünlü alışveriş sitelerinden Amazon'da satış yapan pek çok markanın Türkiye pazarından çekileceği iddiası ortalığı karıştırdı.

Dev spor ayakkabı ve giyim markası Nike, gümrük mevzuatında yapılan son değişiklikler nedeniyle Türkiye’deki online alışverişleri durduklarını açıkladı.

Nike, web sitesinde “Türkiye’de Nike.com ve Nike App üzerinden şu an için alışveriş yapılamamaktadır” başlığıya bir bilgilendirme yayınladı. Açıklamada, “Türkiye gümrük mevzuatında yapılan son değişikliklerin Türkiye’deki tüketicilerimizin alışveriş deneyimine etkisini incelemeye devam ediyoruz” denildi.

Nike, bu süreçte şirket olarak tüketicilere siparişlerinin sorunsuz şekilde ve zamanında ulaşmasını garanti edemedikleri için Türkiye’den verilen online siparişlerin şu an için askıya alındığını kaydetti.

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlanan ve 21 Ağustos tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan gümrük mevzuatı Türkiye'de satış yapan bir sürü yabancı marka ve mağazanın satışlarını doğrudan etkiliyor.

NİKE SATIŞLARI ASKIYA ALMIŞTI

Nike'ın satışlarını askıya almasının ardından başlayan furyanın Amazon üzerinden hizmet veren yabancı mağazalara da yansıyacağı iddia edildi. Amazon'da yer alan ve Türkiye'ye de ürün gönderen yabanca mağazaların satış operasyonlarını durdurmaya başlattığı iddia edildi. Süreç devam ederse yaşanacak durumun özellikle e-Ticaret sektöründe tüketici alışkanlıklarını büsbütün değiştirmesi bekleniyor.

YÜZDE 92'YE VARAN GÜMRÜK VERGİLERİ

Resmi Gazete'de yayınlanan düzenleme ile 15 günlük hızlı kargo aracılığıyla yapılan alışverişlerde vergilendirme 150 eurodan 3 euroya indirilmiş ama gümrük vergileri artırılmıştı. Bu şekilde ürün türü ve kaynak ülkesine göre gümrük vergileri yüzde 92'yi bulacak.

Ekonomi Haberleri