New York'tan müjdeli haber! Sinyal geldi

New York borsası, resesyon endişelerinin etkisiyle dün yaşanan düşüşün ardından bugün toparlanma sinyalleri veriyor.

New York borsası, ABD'de resesyon endişelerinin etkisiyle dün yaşanan satış baskısının ardından yeni işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,07 artarak 38.731,43 puana çıktı. S&P 500 endeksi yüzde 0,36 artışla 5.205,17 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,41 artarak 16.266,35 puana yükseldi.

RESESYON ENDİŞELERİ VE İSTİHDAM VERİLERİ

ABD'de ekonomik aktivitenin öngörülenden daha sert yavaşlayabileceği endişesi dün piyasalarda satış baskısını artırmıştı. Ancak bugün, yatırımcıların risk iştahının yeniden arttığı görülüyor. Geçen hafta açıklanan zayıf istihdam verileri ve Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü PMI verileri piyasalar üzerinde etkili olmuştu. Dün açıklanan ISM hizmet sektörü PMI verisinin sektördeki büyümeye işaret etmesi, piyasalarda bir miktar rahatlama sağladı.

FED AÇIKLAMALARI VE FAİZ BEKLENTİLERİ

Analistler, Fed yetkililerinden gelen güvercin tondaki açıklamaların da piyasalardaki toparlanmayı desteklediğini belirtti. Japon piyasaları öncülüğünde dün yaşanan düzeltmenin aşırı olabileceği düşüncesiyle bugün piyasalarda risk iştahı arttı. Ancak, yatırımcıların temkinli davranabileceği de vurgulandı. Bu gelişmelerle birlikte, Fed'in eylül ayında 50 baz puanlık faiz indirimine gitme öngörüleri de güçlendi.

TAHVİL FAİZLERİ VE DOLAR ENDEKSİ

ABD'de 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 3,66 ile Haziran 2023'ten beri en düşük seviyesini gördü. Chicago Fed Başkanı Goolsbee'nin verilerin resesyona işaret etmediğine dair açıklamaları ve hizmet sektöründeki büyümeye işaret eden verilerin ardından bugün yüzde 3,81'e yükseldi. ABD'nin 2 yıllık tahvil faizi de yüzde 3,91 seviyesine tırmandı. Dün yaklaşık 7 ayın en düşük seviyesini gören dolar endeksi, bugün yüzde 0,32 artışla 102,81'e çıktı.

KURUMSAL HAREKETLER

Kurumsal tarafta ise Palantir Technologies'in hisseleri, şirketin yıllık gelir ve kar tahminlerini bu yıl ikinci kez artırması sonrası yüzde 7'nin üzerinde değer kazandı. Caterpillar'ın hisseleri, şirketin düzeltilmiş karında artış kaydetmesinin ardından yüzde 2'nin üzerinde yükseldi. Uber'in hisseleri de şirketin geliri ve karının ikinci çeyrekte beklentileri aşması sonrası yüzde 5'in üzerinde arttı.

Ekonomi Haberleri