Nebati’den kendisini eleştirenlere yanıt: Nöro iktisatla dalga geçenler nöroloğa gitsin

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, geçen hafta söylediği “Neoklasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım, günümüzde giderek ön plana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro ekonomi gibi alanların da etkisiyle daha fazla önem kazanmaktadır” sözlerini eleştiren muhalefet liderlerine şöyle yanıt verdi: Nöro iktisatla dalga geçenler nöroloğa gitsin.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “heterodoks ekonomi”ye yönelik sözlerini eleştiren muhalefet liderlerine yönelik bir soruya “Nöro iktisatla dalga geçenler nöroloğa gitsin” diye yanıt verdi.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, bugün yaptığı konuşmada, Nebati'nin sözlerine yönelik olarak, “Biz bilgiden ve bilimden koptuk. Dünyada uygulanan, tüm ekonomi metotlarını da reddediyoruz. Bizi artık ekonomistler değil, nörologlar ve davranış bilimciler değerlendirsin” demişti. Akşener, şunları söyledi:
"Değerli dava arkadaşlarım; tabii bir de, iktidarın göz bebeği, Nebati Bakan var… Saray bürokrasisi saçmalama yarışına girer de, ışıltılı gözler hiç geri kalır mı? O da, kılıf aramaya doyamadıkları sözde ekonomi modelini, tarif etmek için; adeta, yeni öğrendiği tüm kelimeleri, aynı cümle içinde kullanmaya çalışan, çocuklar gibi; “Neo-liberal ekonomi düşüncesinden, epistemolojik bir kopuşu temsil eden, heterodoks yaklaşım” dedi. Sonuna da ekledi: “Günümüzde, giderek ön plana çıkan, davranışsal ekonomi ve nöro-ekonomi ile, daha fazla önem kazanmakta…”Gelin ben size tercüme edeyim: Üstad, siyaset tarihimize geçecek, bu ibretlik cümle ile, aslında diyor ki; “Biz bilgiden ve bilimden koptuk. Dünyada uygulanan, tüm ekonomi metotlarını da reddediyoruz. Bizi artık ekonomistler değil, nörologlar ve davranış bilimciler değerlendirsin.”

Nebati’nin, 29 Eylül’de Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi'nde yaptığı şu konuşma gündeme damgasını vurmuştu:

“Bugün ‘modern para teorisi’, ‘halk ekonomisi’, ‘girişimci devlet anlayışı’, ‘kalkınmacı merkez bankacılığı’ ve daha birçok yaklaşım, bildiğiniz üzere son derece popüler olan heterodoks ekonomi yaklaşımlarına bazı örneklerdir. Neoklasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım, günümüzde giderek ön plana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro ekonomi gibi alanların da etkisiyle daha fazla önem kazanmaktadır.”

Ekonomi Haberleri