Moody's, Türkiye için kredi notu ve görünümünde bir değişikliğe gitmedi. Kredi notunun görünümü de "Öngörülemeyen Politikalar" nedeniyle "negatif" olarak korurken kredi notu "B2" olarak teyit edildi.
Moody's, döviz üzerindeki mevcut baskıdan bağımsız olarak, düşük cari işlemler açığının döviz rezervlerinin brüt ve net bazda kademeli olarak yeniden yapılandırılmasını destekleyerek, Türkiye'nin temel dış kırılganlık riski azalttığını belirtti.
Değerlendirmede, "Özel sektör, bankalar ve yurt dışından borçlanan şirketler, önemli miktarda döviz mevduatı bulundurmak da dahil olmak üzere, para biriminin değer kaybetmesine karşı iyi bir şekilde korundukları için, kur oynaklığına karşı nispeten esneklik göstermektedir." denildi.
Moody's, Türkiye'nin kamu maliyesinin nispeten güçlü kalmasını beklediğini, kamu borcunun da 2022'de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yaklaşık %40 oranında kalacağını öngördü.
Açıklamada, tüm bu gelişmelere rağmen "negatif" görünümün korunması kararının, ağırlıklı olarak artan politika öngörülemezliğini, özellikle Merkez Bankasının döviz kuru üzerindeki baskıya neden olan para politikası duruşunu ve oynak uluslararası sermaye akımını yansıttığı kaydedildi.
Moody's, ihracatın Türk lirasındaki değer kaybından yararlanarak 2022'de iç talebin yerine büyümeye daha güçlü katkı yapmasının muhtemel olduğu belirtildi.
'Büyümede keskin bir yavaşlama yaşanacak'
Moody's "Mevcut ekonomi politikası, önümüzdeki aylarda daha yüksek enflasyona yol açacak, hane halkının satın alma gücünü aşındıracak ve düşük faiz oranlarına rağmen büyümede keskin bir yavaşlama olasılığını artıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Moody's, Türkiye'nin bu yıl yaklaşşık yüzde 11 büyüyeceği tahmininde bulundu. Moody's'in bir önceki tahmini yüzde 9,2 seviyesinde bulunuyordu. Kurumun önümüzdeki yıl için tahmini ise yüzde 4,0 oldu.
Kredi derecelendirme kuruluşu, mali çapanın şimdiye kadar sağlam kaldığına, ancak kamu borçlarının döviz duyarlılığı nedeniyle risklerin arttığına dikkat çekti.
Moody's, "Merkez bankasının Eylül ayında para politikasını gevşetmeye başlamasından bu yana yaklaşık %30 oranında değer kaybı, önceki beklentilerimize göre Türkiye'nin kamu borç oranını artıracak. Döviz cinsinden ve dövize bağlı borçlar, merkezi hükümet borcunun 2018 başındaki %40'tan daha az bir artışla %60'ını oluşturuyor. Moody's genel devlet borç oranının yıl sonunda GSYİH'nın %39,5'inde olmasını bekliyor." şeklinde değerlendirme yaptı.