Milyonların elektrik faturasını etkileyecek kritik adım!

Elektrik faturalarına dair alınan son karar, milyonlarca aboneyi ilgilendiriyor. Beklenmedik bir gelişme ile Eylül ayındaki yeni düzenleme herkesi şaşırttı. Detaylar belli oldu.

Elektrik faturalarına ilişkin önemli bir karar alındı. Sabah'ın haberine göre EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Eylül ayında elektriğe zam yapılmayacağını açıkladı. Bu karar, perşembe günü gerçekleşen kurul toplantısında alındı ve tüketiciler için büyük bir rahatlama yarattı. Zam yapılmaması kararıyla, 100 kilovatsaat (kWh) elektrik tüketimi olan bir mesken abonesinin faturası yine 207,23 TL olarak kalacak.

FATURALARA DEVLET DESTEĞİ

Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dünya genelinde enerji fiyatları yükselirken, Türkiye'de uygulanan sübvansiyonlar sayesinde tüketiciler daha düşük faturalar ödüyor. Mevcut desteklerle 1000 liralık bir elektrik faturasının 600 lirası devlet tarafından karşılanıyor. Doğalgazda ise 1000 liralık faturanın 700 lirasını devlet ödüyor. 2023'te toplam destekleme tutarı 280 milyar lirayı aşarken, 2024'te bu rakam 584 milyar liraya çıkacak.

DOĞRUDAN DESTEK ALAN MİLYONLAR

Enerji desteği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla 3 milyon 721 bin haneye ulaşıyor. İhtiyaç sahibi ailelere 75 kWh ile 150 kWh arasında değişen elektrik tüketim desteği veriliyor. Bu yıl verilen toplam destek miktarı 10 milyar TL'yi aşacak.

GÜVENCE BEDELİ KALKIYOR

Bir diğer önemli düzenleme ise ihtiyaç sahibi hanelerden alınan güvence bedeliyle ilgili. Artık bu bedel, faturalarını düzenli ödeyen abonelerden alınmayacak. Ayrıca, perakende satış sözleşmesi kapsamında unutulmuş ve iade edilmeyen güvence bedelleri, hak sahiplerine ulaştırılacak.

Ekonomi Haberleri