Milyonlarca Emekliyi İlgilendiriyor: 5 Bin 233 TL Zam

Milyonlarca emekli, gelecek hafta yapılacak açıklama ile duyurulacak zam oranını merak ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğinde 'en düşük emekli maaşı' uygulamasına son vermeye hazırlanan ekonomi yönetimi, kök aylıklar ile taban aylık tutarını eşitleyerek tüm emeklilere 5 bin 233 TL zam yapmaya hazırlanıyor.

Emeklilere yapılacak zammın ne olacağı merak edilirken, Ankara kulislerinden farklı senaryolar paylaşılmaya devam ediliyor.

Yıl boyunca geçtiğimiz sene yapılana benzer olarak bu yıl da emeklilerin yalnızca kök aylıklarına maaş yapılacağı belirtilse de, tepkilerin ardından geri adım atan AKP, gelecek hafta en düşük emekli maaşını belirlemek için toplanılacağını açıkladı.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen gazeteciler, yeni en düşük emekli maaşının 12 bin lira olacağını belirtirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğini yaptığı yeni ekonomi yönetimi tarafından emekli sorununa ilişkin kökten bir çözüm üzerinde çalışıldığı öğrenildi.

EMEKLİLERE 5 BİN 233 LİRA ZAM YAPILACAK

2018 yılında getirilen yasal düzenleme ile emekliler, 5510 Sayılı Kanun'un Ek 19. Maddesi Kapsamında, kök maaşları Meclis tarafından belirlenen tutarın altında kalmaları halinde her ay ek ödeme almaktaydı.

Bu durumun emekliler arasındaki prim farkını ortadan çıkardığı ve adaletsizliğe neden olduğu savunulurken, yeni ekonomi ekibi tarafından söz konusu sistemin değiştirilmesi için çalışmalara başlandı. Emekliler için bir yandan daha adaletli bir sistem aranırken, bir yandan da emeklilere hayatlarını devam ettirebilecekleri ölçüde bir alt sınır uygulanması hedefleniyor.

BİR DEFAYA MAHSUS OLMAK ÜZERE İNTİBAK DÜZENLEMESİ GELECEK

Bu doğrultuda, halihazırda 6 bin 767 lira olarak yürürlükte olan en düşük emekli maaşı, yapılması planlanan yeni düzenleme ile doğrudan 12 bin liraya yükseltilecek.

Yapılacak 5 bin 233 TL'lik zam aynı zamanda emeklilerin kök maaşlarına da yansıtılmış olacak. Bu sonuçla birlikte emekliler için bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak düzenlemenin ardından 'en düşük emekli maaşı' uygulamasına son verilecek.

Devam eden süreçte SSK ve Bağ-Kur emeklileri için belirlenen zam oranları, belirlenen 12 bin liralık kök aylıklara yansıtılacak ve emekliler arasında kısmi bir intibak düzenlemesi yapılmış olacak.

Ekonomi Haberleri