2018 yılına kadar Türkiye'deki en düşük emekli maaşı asgari ücretin üzerindeydi.
AKP, ilk olarak 2008 yılında yapmış olduğu Aylık Bağlama Oranı (ABO) değişikliği ile milyonlarca emeklinin daha düşük maaşlar almasına neden olurken, 2018 yılında hayata geçirilen "en düşük emekli maaşı" uygulaması ile milyonlarca emekli sefalet maaşına mahkum edildi.
Üstelik bu uygulamada, emekliler arasında ödenen prim farkının çok büyük olmasına rağmen alınan maaş tutarının aynı olması tepkilere neden olurken, yıllardır talep edilen intibak düzenlemesine ise AKP'li siyasetçiler her fırsatta kapıyı kapattı.
SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yürüttüğü ekonomi politikaları kapsamında emekliler için de köklü değişikliklere gidilmeye hazırlanıldığını belirterek, en düşük emekli maaşı uygulamasına son verilmesinin gündemde olduğunu belirtti.
Uygulamanın birçok emekli için adaletsiz bir ortama neden olduğu savunulurken, değişiklik sonrası emekliler ek bir düzenleme yapılmaması halinde kök maaşlarını almaya devam etmiş olacak. Erdursun konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 2011 yılında uygulanana benzer bir intibak yasasının muhtemel olduğunu söyleyerek, böylece emekli maaşlarına güncelleme geleceğini ve düşük kök aylık ya da tamamlanan maaş meselesini ortadan kalkacağını belirtti.
SGK Uzmanı Özgür Erdursun, 2011 yılında AKP hükümetinin 350 liraya kadar bir intibak gerçekleştirdiğini hatırlatarak "2011 yılındaki 350 liranın değeri bugün 10. bin liranın üzerinde. Bu nedenle benzer bir düzenleme yeniden yapılabilir ve yapılması şarttır" diye konuştu.