Milyonlarca emeklinin beklediği kademeli emeklilik gelecek mi? SGK uzmanı açıkladı

SGK uzmanı Özgür Erdursun, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi yapılmış milyonlarca emeklinin beklediği kademeli emeklilik sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

1999 yılında hükümet tarafından düzenlenen sosyal güvenlik reformu, emeklilik şartlarına yaş sınırlaması getirdi. O tarihten günümüze kadar tartışma konusu olan reform, Emeklilkte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununa yol açtı.

Düzenleme, uzun bir çalışma döneminin ardından emekli olmaya hak kazanmış milyonlarca yurttaşın, yaş engeline takılmasına neden oluyor.

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan ve gerekli prim gününü tamamlayan ancak yaş şartından dolayı emekli olamayan yaklaşık 4 buçuk milyon vatandaş, bu sorunun en büyük mağdurları olarak dikkat çekiyor.

Halk TV'ye konuşan SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaşa yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de emekli aylığı hesplama sisteminin yanlış ve ucube olduğunu belirten Özgür Erdursun, "Çalıştıkça, prim ödedikçe sizi avantajlı kılmaz, sizi cezalandırır" diye konuştu.

CHP'ninde kanun teklifi verdiği kademeli emekliliğin kısa sürede yürürlüğe girmeyeceğinin altını çizen Erdursun, AKP'nin bu konuyu dillendirmediğini ve gündemine almadığını kaydetti.

HANGİ YIL EMEKLİ OLMAK DAHA AVANTAJLI

Türkiye'nin uzun bir süredir gündemden düşmeyen bir diğer konu ise 2025 yılında emekli olacakların, 2024'te emekli olacaklara göre daha az maaş alacak olması. Halk TV'ye konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan SGK Uzmanı Özgür Erdursun şunları söyledi:

"31 Aralık 2024 tarihine kadar, sisteminde 30 bin TL emekli aylığını gören kişi, emekli olduğu takdirde Ocak ayında da alacağı enflasyon farkı ile yaklaşık 35 bin TL emekli aylığı alacak.

O tarihe kadar emekli olmaz ise bugün sistemde 30 bin TL emekli aylığı gören kişi 2025'e girdiğinde artık sistemde 22 bin TL'yi görecek. Emekli aylığı düşecek.

Bunun nedeni ise emekli aylığı hesaplama sistemi! Hangi yıl emeklilik için müracaatta bulunuyorsanız, bir önceki yılın güncelleme katsayısı ile rakamlar güncellenir.

2024'e kadar emeklilik için müracaatta bulunanların güncelleme katsayıları 2023; 2025'e kadar emeklilik için müracaatta bulunanların güncelleme katsayıları ise 2024 yılı verileri ile hesaplanır.

Buna göre 31 Aralık 2024'e kadar emeklilik için müracaatta bulunanlar, yasal bir düzenleme olmaz ise yüzde 30-37 arasında çıkacak enflasyona göre, Ocak ayını bekleyenler daha düşük emekli aylığı alacak. "

Ekonomi Haberleri