Milyonlarca Emekli O Haberi Bekliyor! Bakan Işıkhan Temmuzu Bekleyin Demişti

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının ardından milyonlarca emeklinin gözü kulağı o haberde. Bakan Işıkhan Mayıs ayında yaptığı açıklamada "temmuz ayını bekleyelim" demişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre altı aylık enflasyon farkı yüzde 24,73 oldu. Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise altı aylık enflasyonu yüzde 41,16 açıklamıştı.

Milyonlarca emekli ve memur TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre temmuz ayında zam alacak. Buna göre SSK (4a) ve Bağkur (4b) emeklisi yüzde 24,73 zam alacak. Ancak açıklanan rakamlara göre yapılan zam oranlarında memur ve memur emeklisinin zammı diğer emeklilere göre düşük kalacak olması huzursuzluk yarattı.

MEMUR EMEKLİSİ NEDEN DÜŞÜK ZAM ALIYOR?

Memur ve memur emeklisi zammında toplu sözleşme önemli bir faktör. Buna göre; memur ve memur emeklisi 2024’ün ikinci altı ayı için yüzde 10 zam alacak. Bunun yanı sıra 2024’ün ilk altı ayı için enflasyonun yüzde 15’i geçen kısmı için aradaki 9,31 puan da enflasyon farkı olarak eklenecek. Bu şekilde memur ve memur emeklisinin zam oranı yüzde 19,31’de kalacağı kesinleşti.

Aynı durum yılbaşında SSK ve Bağkur emeklileri için yaşanmıştı. İktidar, tüm emeklilerin maaşlarını yüzde 49,25’e eşitlemişti.

BAKAN IŞIKHAN: TEMMUZ AYINI BEKLEYELİM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜİK’in haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklamasından sonra refah payıyla emekli maaşlarının eşitlenmesine ilişkin Mayıs ayında yaptığı açıklamada "Şu anda bunu konuşmak için erken, temmuz ayını bekleyelim” demişti.

Bakan Işıkhan, 26 Haziran’da yaptığı bir başka açıklamada ise "Refah payı ile ilgili şu an bir çalışmamız yok" ifadelerini kullanmıştı.

Ekonomi Haberleri