14 ve 28 Mayıs 2023 tarihli seçimlerin ardından Türkiye'de ekonomi modeli değişirken, göreve gelen yeni ekonomi yönetiminin başında yer alan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına atanan Hafize Gaye Erkan ile resmen parasal sıkılaşma sürecine start verilmişti.
Yılın ilk günlerinde Erkan'ın görevine son verilirken, TCMB Başkanlığına atanan Fatih Karahan ile birlikte sıkılaşma sürecinde vites yükseltilmiş ve geçtiğimiz yıl yüzde 8.5 politika faizi ile başlanan süreçte, yüzde 50 faiz oranlarına gelinmişti.
Ancak Türkiye'de görülen yüksek enflasyon seviyesi karşısında mevcut faizlerin dahi yeterli olmadığını belirten birçok ekonomist, faiz artırımına devam edilmesi gerektiğini savunurken, 31 Mart seçimleri sonrasında yatay seyir izleyen dolar/TL paritesi ve altın fiyatlarını alevlendirecek açıklama eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu'dan geldi.
Babuşçu, TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın yurt dışı ziyaretleri nedeniyle erkene çekilecek olan 20 Ağustos 2024 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi yapılacağının planlandığını iddia etti.
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Babuşçu, "Para Politikası Kurulu 20 Ağustos‘taki toplantısında faiz indirimi planlıyor olabilir… NAS ekonomisine geri dönüş. Faiz düştü, enflasyon düşüyor söylemi yine…" ifadelerini kullandı.
DOLAR KURU VE ALTIN FİYATLARI İÇİN ALTÜST EDİCİ ETKİSİ OLACAK
Babuşçu'nun açıklaması sonrası ekonomi piyasalarında faiz indirim sürecine ilişkin değerlendirmeler ön plana çıkarken, birçok ekonomist için yılın son çeyreğinde beklenen, bazıları içinse 2024 yılı boyunca faiz indiriminin yapılmayacağına dair beklentiler, yerini daha karamsar yorumlara bıraktı.
Uzmanlar, Türkiye'de görülen yüzde 70'in üzerindeki yıllık enflasyona rağmen yüzde 50 seviyelerinde olan politika faizinde indirime gidilmesinin, ekonomi modelinden vazgeçiş olarak yorumlanabileceğini belirtirken, bu durumun bu kadar erken yapılması halinde son aylarda Türkiye'ye giriş yapmaya başlayan yabancı yatırımcının yeniden çıkış yapabileceğine dair çekincelerini vurguladı.
Merkez Bankası, 31 Mart seçimleri sonrasında geçen 3 aylık sürede, Türkiye'ye giriş yapan sıcak para ile net döviz pozisyonunda 80 milyar dolara yakın bir iyileşme sağlarken, aynı zamanda KKM'deki tasfiye süreci de devam ettirildi.
Dolar kuru ve altın fiyatlarında aylardır yaşanan yatay seyiri büyük bir tehlikeye atacak bu söylentiye birçok ekonomist ihtimal vermese de, Babuşçu'nun belirttiği iddiaların gerçekleşmesi halinde Türkiye ekonomisi için dönüşü olmayan bir yıkım yaşanabileceğine dikkat çekildi.