Herşey 1 Hafta İçinde Oldu Merkez Bankası Resmen Açıkladı: Dolarda 4 Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün açıkladığı net döviz pozisyonu ile 4 yıl 4 ay sonra döviz rezervlerinde artıya geçildiğini duyurdu. Söz konusu durumun ekonomi yönetiminin ilerleyen dönemde atacağı adımları doğrudan etkilemesi bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), AKP güdümünde yürüttüğü hatalı para politikaları ile Türkiye'yi derin bir sefalet girdabına sürüklerken, Türk lirasının tarihi seviyelerde değer kaybı yaşamasına neden olmuştu.

2021 yılı itibarıyla AKP'nin arka kapı müdahaleleri ile ekonomik kriz derinleşirken, bağımsız para politikaları yürütmesi beklenen Merkez Bankası, peş peşe hatalı politikalar ile net döviz pozisyonunda eksiye düşmüştü.

4 YIL SONRA BİR İLK YAŞANDI

Göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi ile birlikte ekonomide rasyonel politikalara dönüş sinyalleri veren Türkiye, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğindeki yeni ekonomi programıyla birlikte bir yandan parasal sıkılaşma sürecine başlarken, bir yandan da uluslararası sermayenin Türkiye'ye girişini sağlamaya çalışıyor.

31 Mart seçimlerinin ardından net döviz pozisyonunda hızlıca toparlanma yaşayan TCMB, -74.6 milyar dolar olan döviz rezervlerini bugün itibarıyla 500 milyon dolar artıya geçirdi. Bu durum, 4 yıl 4 aydır eksi rezerve sahip olan TCMB'nin, ilk kez net rezervlerde artıya geçtiği anlamı taşırken, yaz aylarında artış gösterecek turizm gelirleri ve yabancı sermayenin girişiyle birlikte döviz pozisyonunda çok daha iyi bir durumun ortaya çıkması planlanıyor.

BİRİKTİRİLEN DÖVİZLER NASIL HARCANACAK?

Merkez Bankası, piyasalardan topladığı dövizleri stoklayarak bu paranın bir bölümünü Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının tasfiyesi için kullanmayı amaçlıyor. 21 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe giren uygulama ile ani kur artışlarının önüne geçilmek planlansa da, zamanla Hazine'ye büyük bir yük getiren uygulamanın maliyeti 1 trilyon lirayı aşmıştı.

Merkez Bankası, olumsuz ekonomik durumlar ve geçmişte yaşanan ani kur artışlarına benzer senaryolar için kasasında ciddi bir döviz birikimi yaratmayı planlarken, bu birikimin bir kısmı ile KKM'den çıkışlar finanse edilecek.

2024 yılının sonu itibarıyla tamamen bitirilmesi planlanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) havuzundaki para, bugün itibarıyla 65 milyar dolar seviyelerinde seyir ediyor. Atılacak yeni kısıtlama adımları ile KKM'deki müşterilerin Türk lirası mevduata yönelmesi teşvik edilecek.

Ekonomi Haberleri